Социолог: Свидетели сме на безпрецедентна политическа ситуация

Социолог: Свидетели сме на безпрецедентна политическа ситуация

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Политическата ситуация в страната в момента е безпрецедентна, коментира пред Радио София социологът в агенция "Галъп Интернешънъл" Яница Петкова.

„При всички положения разговорът е прекъснат. Тонът не предполага възстановяване на този диалог, който е необходим за съставяне на правителство. Все още е леко открехната вратата и от двете страни. Такъв тип изявления говорят за изцяло прекъсване на комуникацията, въобще ако тя е била осъществявана, защото около седмица се говори на затворена врата, което предполагаше спокойствие, предполагаше изграждане на някаква формулировка за изграждане на властта“, каза Петкова.

По думите й, ако преговорите не се възобновят, ще се случи надпревара за това кой ще носи отговорността за неуспеха за съставяне на кабинет и осъществяване на ротацията.

„Изглежда, че силният ход от страна на ПП-ДБ е това – вината да е на ГЕРБ. ПП-ДБ бяха поставени досега в притисната позиция, под ултиматум и може би, за да се съгласят на решения, които иначе не биха приели, сега имат възможността да твърдят, че не са виновни и са направили всичко възможно“, коментира Яница Петкова.

Според нея, обявените имена за министри са безпрецедентен случай в българската политика.

„Не може да се обяви списък на министри без да е говорено с тях и без да е получено тяхното съгласие, особено що се отнася до чужда партия“, каза Петкова.

Тя добави, че не вижда вариант ПП-ДБ и ГЕРБ да възстановят диалога помежду си, който да е продуктивен за политическата стабилност в страната.


#политическа ситуация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници