Пушачи заплашиха с гражданско неподчинение в Търговище

Пушачи заплашиха с гражданско неподчинение в Търговище
На протеста на пушачите в Търговище най-атрактивен беше транспарант, носен от красива млада дама, който гласеше: „Без Бойко можем. Без цигари – не!". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пушачи заплашиха с гражданско неподчинение, ако забраната за тютюнопушене на закрито не бъде премахната.

Протестиращите в Търговище обявиха, че ще започнат масово нарушаване на ограничението по време на протест на площад „Свобода" в четвъртък, предаде БГНЕС.

Недоволните от Закона за здравето граждани изнесоха на площада празни столове и маси, които олицетворяваха кафенета, питейни заведения и ресторанти, оставени без клиенти заради пълната забрана за тютюнопушене.

Съдържателите са единни в искането си, законът да се върне в стария му вид, когато помещенията се разделяха на зали за пушачи и непушачи, заведения до 70 кв. метра можеха да избират статута си, а нощните бяха без забрана за тютюнопушене.

Собствениците на нощни клубове, кафенета и ресторанти протестираха с плакати, на които пишеше името на заведението и цифрата на застрашения от уволнение персонал.

Най-атрактивен беше транспарант, носен от красива млада дама, който гласеше: „Без Бойко можем. Без цигари – не!"

Според протестиращите Законът за здравето е неприложим. Според тях чл. 56 се нарушава, а проверяващите органи вършат работата си избирателно. „По-големите" са предупреждавани за проверки. Затова, те смятат, че законът ощетява тези, които спазват забраната.

Собствениците смятат, че недоумение буди фактът, че забраната е уж за опазване на здравето, а в същото време се продават алкохол и цигари на малолетни и непълнолетни, които пушат и пият, когато си поискат. Освен това около училищата в междучасията се забелязват облаци тютюнев дим.

На протеста присъстваха и непушачи, които изразиха позиция, че старото положение със зали за пушачи и непушачи е по-добро.

„Ние не искаме да се разделяме от приятелите си и да висим сами, докато част от компанията е навън и пуши. Когато аспирацията е добра, това на нас не ни пречи," заяви дама, която не се представи.

#Закон за здравето #тютюнопушене #Търговище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници