Какви са условията, за да има кабинет „Габриел“ ОБЗОР

Какви са условията, за да има кабинет „Габриел“ ОБЗОР

стоп кадър

A A+ A++ A

За да бъде изпълнен мандатът, ГЕРБ-СДС иска извинение от ПП-ДБ и чак след това биха могли да се върнат отново към преговори. Това заяви днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов към ПП-ДБ на брифинг в сградата Народното събрание, като допълни, че "те са показали истинското си лице снощи".

По думите му едно „извинявай“ може да ги върне на масата за преговори. "Преди 9-10 месеца в една странна конфигурация взехме решение да има правителство. През това време дадохме десетки пресконференции заедно с ПП-ДБ. Учудвам се, че за това време не се научиха да не използват епитети. Те показаха истинското си лице снощи", съобщи той.

"Дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца, за да им се иска съгласие. Много е трудно да накарам партията вече да се върне назад", заяви Борисов.

► Мария Габриел зае същата позиция.

"Най-напред очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно, така и ще продължи. Не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. По отношение на министрите - всички те са поели ангажимент за период от 18 месеца, а на 9-ия месец има ротация между министър-председателя и заместника му", това каза кандидатът за министър-председател.

► Според председателят на ДПС Делян Пеевски Христо Иванов иска избори.

"Човекът, който хвърля България в избори, се казва Христо Иванов. Трябва неговите партньори да се събудят в лицето на Кирил Петков, Асен, Наско да седнат до него и да му кажат: "Седни си на столчето и недей да буташ България в безвремието", категоричен бе той.
Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно. Отнасяме се отговорно към ситуацията, даваме си сметка, че обществото не иска избори, казахме го снощи независимо от емоциите" Това каза в кулоарите на парламента лидерът на "Демократи за силна България" (ДСБ) Атанас Атанасов, който е един от лидерите в коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ).

Атанасов: Бихме могли да се върнем към преговори, ще го предложа на колегите
► Лидерът на БСП Корнелия Нинова също изрази позиция по казуса – според нея "отиваме на нови избори".

По думите ѝ "това е нормалният край на един ненормален сговор".

"Бойко Борисов се страхува за себе си и единственото нещо , което иска, е да оцелее и да си запази кожата. Затова изгаря всичко наоколо. Унищожи ПП-ДБ, изгаря собствената си група, изгори и Мария Габриел. Някои от ГЕРБ я наричаха "царицата на шахматната дъска", но се оказа, че е една пешка, която той движи и дори принуди да излъже. Това е неговата цел - да не се възстанови делото „Барселонагейт“, чекмеджетата - само да оцелее", категорична бе Нинова.

Твърдението ѝ е, че ПП–ДБ са направили едно от най-големите предателства в модерната политическа история. "Те излъгаха онези хиляди, които бяхме по площадите и искахме истинска промяна. Няма как това нещо да свърши добре. Казвам го със самочувствие, че ние от БСП имаме пълното политическо право да го кажем, защото останахме единствените, които не се прегърнаха с мафията и се борихме", съобщи тя.

Малко по-рано, преди тези изказвания, Кирил Петков в студиото на „Здравей, България” коментира ситуацията: "Това, което се случи вчера, беше безпрецедентно. Това беше политическа измама. Въпросът е защо се прави всичко това. Мария Габриел направи огромна грешка, която се изразява в това, че се е съгласила да бъде натисната от Борисов".
Припомняме, че ябълката на раздора бе върнатият реализиран мандат на държавния глава Румен Радев от кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел, а по-късно от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) излязоха с остра реакция и свалиха доверието си от нея, а кандидати за министри от формацията си направиха отвод.

#ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници