Марковска окончателно напусна съдебната система

Марковска окончателно напусна съдебната система
ВСС освободи Венета Марковска като зам.-председател на ВАС и съдия и така тя напусна съдебната система. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

ВСС освободи Венета Марковска като зам.-председател на ВАС и съдия и така тя напусна съдебната система.

Кадровиците гласуваха окончателно оставката на съдийката, чието име зае централно място в скандала около избора на членове на Конституционния съд от квотата на парламента, предаде БГНЕС.

По закон при напускане на съдебната система тя може да вземе обезщетение до 20 заплати. По този начин тя напуска съдебната система с над 80 000 лв. обезщетение.

При тази ситуация Етичната комисия е длъжна да прекрати проверката срещу Венета Марковска, която започна след публикации в медиите поради съмнения за конфликт на интереси и други нарушения.

По-рано в четвъртък депутатите масово гласуваха „за“ отмяна на предишното си решение за избора на Венета Марковска за конституционен съдия със 112 гласа, без въздържали се и без нито един против.

Народните представители гласуваха и процедурните правила за избор на нов член на Конституционния съд, предложени от правната комисия.

На 31 октомври без дебати депутатите от ГЕРБ, от ДПС, няколко от БСП и независими депутати избраха зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов и Венета Марковска, зам.-председател на ВАС, за членове на КС от парламентарната квота.

След избора ЕК обяви, че може да изготви допълнителен доклад за правосъдието и вътрешните работи в България и преди края на следващата година. Предупреждение дойде именно по повод новите съдебни назначения.

От ЕК посочиха като аргумент за предупреждението сериозните съмнения за търговия с влияние и корупция по отношение на един от кандидатите, каза говорителят, без да посочва име.

Преди седмица президентът Росен Плевнелиев си тръгна от церемонията по полагане на клетва от конституционните съдии, точно преди съдия Венета Марковска да положи своята клетва - прецедент в историята на Конституционния съд от 1991 г., когато е основан.

Преди дни самата Венета Марковска обяви, че се пенсионира. Междувременно министър-председателят Бойко Борисов предложи на СДС, като най-стара дясна партия, да номинира свой представител в Конституционния съд.

СДС отвърна с номинацията на президента Петър Стоянов, който на свой ред призова за тридневен срок, за да вземе решение.

Номинацията на Петър Стоянов бе обявена на 20 ноември, следователно на днешния 22 ноември се очаква той да обяви решението си.

#Венета Марковска #Конституционен съд #ВСС #ВАС #пенсиониране #Анастас Анастасов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници