Хунтата в Нигер отмени военно споразумение със САЩ

Хунтата в Нигер отмени военно споразумение със САЩ

canva

A A+ A++ A

Отмяната на споразумението за сътрудничество в отбраната на практика слага край на присъствието на 1 000-та американски военни на територията на страната с население от 25 милиона души.

Според "Ню Йорк таймс" в събота военният говорител на Нигер полковник Амаду Абдрамане е заявил чрез националната телевизия, че "американското присъствие на територията на Република Нигер е незаконно" и нарушава всички конституционни и демократични правила с присъствието на чужда армия на неговата територия, съобщи БНР.

От Пентагона казват, че това е неочаквано решение, след като миналата седмица делегация от Вашингтон е имала среща с представители на хунтата известна като Национален съвет за Защита на родината (CNSP).

Според зам.-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх в разговорите американските представители са изразили опасенията си относно връзките на Нигер с Русия и Иран.

За американските операции в африканския регион Сахел е особено важна откритата преди 6 години военновъздушна база за управление на дронове в Агадез на стойност 110 милиона долара. Служители от администрацията на Байдън продължават да работят чрез дипломатически канали, за да търсят разяснения за действията на режима.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници