Тонева се надява политическата подкрепа да не определя избора на главен прокурор

Тонева се надява политическата подкрепа да не определя избора на главен прокурор
Кандидатът за поста главен прокурор на България Галина Тонева изрази надежда политическата подкрепа да не е водеща при избора на обвинител номер 1. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кандидатът за поста главен прокурор на България Галина Тонева изрази надежда политическата подкрепа да не е водеща при избора на обвинител номер 1.

„Аз не смятам, че политическата подкрепа е нещо лошо и заклеймяващо, но това не трябва да бъде водещо в оценяването на качествата на този, който ще бъде избран," изтъкна кандидатката, която в момента изпълнява длъжността на зам.-главен прокурор.

Галина Тонева посочи, че главният прокурор е един от трите най-високи поста в съдебната система, която е независима, а нейната независимост е гарант за правилното функциониране на държавността, предаде БГНЕС.

Тя е убедена, че изборът на следващия главен прокурор трябва да стане с интегрална бюлетина.

„Ако искаме да няма никакво съмнение за това как е направен изборът на главен прокурор, трябва да се гласува с интегрална бюлетина," отбеляза тя.

„Имам сериозната амбиция да допринеса с моя опит за това най-малкото да модифицираме Механизма за сътрудничество и проверка и да успеем да приключим с тази форма на контрол," посочи още Галина Тонева.

Тя обеща да продължи вече започнатите от сегашното ръководство на прокуратурата реформи.

„Основната насока в която смятам да продължа идеите и развитието на прокуратурата това е специализацията на прокуратурата, както и продължаващата постоянно квалификация на прокурорите," добави тя.

Кандидатът за главен прокурор изтъкна, че разчита преди всичко на собствената си професионална биография и на квалификацията си.

„Прокуратурата продължава да бъде под наблюдение и спрямо нея се осъществява мониторинг от Европейската комисия и тя има нужда да докаже, че действително е достигнала качествата, които имат прокуратурите в другите страни членки на ЕС," каза още Галина Тонева.

„Този път се очертава да има съревнование, истинска конкуренция. Разчитаме този път като състезанието да бъде на база концепции и идеи за развитието на прокуратурата и се надявам, че най-доброто ще бъде избрано," коментира тя.

#Галина Тонева #главен прокурор #зам.-главен прокурор #ЕС #мониторингов доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници