ЕС към Русия: Не признаваме резултата от вота в окупираните украински области

ЕС към Русия: Не признаваме резултата от вота в окупираните украински области

стоп кадър

A A+ A++ A

Без изненади на президентските избори в Русия - Владимир Путин спечели нов 6-годишен мандат и се очаква да остане на власт поне до 2030 година. За него са гласували почти 88% от избирателите - най-високата подкрепа в пост-съветската история на страната. Втори - с 4% е кандидатът на Комунистическата партия Николай Харитонов.
Върховният представител на ЕС по въпросите за външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Брюксел не признава резултата от изборите в окупираните украински области. Става дума за Крим, Донецка, Луганска, Запорожска и Херсонска област. По думите му, вотът в Русия е преминал на фона на репресии и тревожно нарушаване на човешките права.

Преизбирането си Владимир Путин изтълкува като сигнал, че има подкрепа за войната в Украйна. И допълни, че Алексей Навални е щял да бъде част от сделка със Запада за размяна на заложници.

Очакваният победител в един вот с предизвестен резултат - Владимир Путин си осигури пети мандат. Ако изкара пълния си 6-годишен мандат плюс още един, за който има теоретична възможност, 71-годишният руски президент ще се превърне в най-дълго управлявалия Русия лидер от 2 века насам - повече от Сталин и Екатерина Велика. Путин е начело на страната от 1999 г.

Руският държавен глава обяви пред симпатизантите си, че рекордната избирателна активност от 73% е сигнал към Запада, че наричната от него "специална военна операция" има подкрепата на руснаците. И допълни, че ще се търси начин да бъдат укрепени границите на наричаните от него "нови територии" - окупираните области в Украйна.

Според Путин, не е изключено да се стигне до пълномащабен конфликт между Русия и НАТО, но тогава светът ще бъде на крачка от Трета световна война.

"В наши дни няма нищо невъзможно, но на всички е ясно, че бихме се доближили само на крачка от Трета световна война. Не мисля, че някой има интерес това да се случва. Техни войски и сега присъстват в Украйна. Знаем го. Чуваме френска реч, английска реч. Това не води до нищо добро, първо за тях, защото техните хора загиват. В крайна сметка решението не е наше и ако някой иска да прикрива проблемите вътре в страната си с агресивна външна политика - това е добре познат и често използван трик", каза Владимир Путин, президент на Русия.

Изборите в Русия са пример за демократичен процес, каза Путин - много по-справедливи от тези в Съединените щати, където по думите му цената на един глас, подаден по пощата, е 10 долара. Кой ще бъде следващият американски президент обаче, за него е без значение, допълни руският лидер.

Путин: Съгласих се на сделка със Запада за размяна на затворници, включваща Алексей Навални
За първи път след смъртта на Алексей Навални, която определи като "тъжно събитие", руският президент спомена поименно най-яростния си критик.

"Това, което ще ви кажа, може и да ви изненада - няколко дни преди г-н Навални да почине, бях информиран, че има идея да бъде част от сделка за размяна на затворници със Запада. Вярвате или не, още преди да чуя цяло изречение, отвърнах "съгласен съм". Уви - случи се каквото се случи. Имах само едно условие - да го разменим, но никога да не се връща обратно", подчерта Путин.

Съпругата на убития опозиционер - Юлия Навалная беше част от протест в Берлин. Протестни акции на руски опозиционери имаше в редица европейски столици.

"Няма злина, която да не е извършил, за да остане на власт" - така Володимир Зеленски коментира вота в Русия.

"Руският диктатор за пореден път симулира избори. Всички знаят, че както много пъти е ставало в историята, той е преял с власт и прави всичко, за да управлява завинаги", каза Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Съединените щати, Великобритания и Германия заявиха, че изборите не са били нито честни, нито свободни, на фона на репресии и гласуване в окупирани украински територии. Поздравления за новия стар президент на Русия дойдоха от Китай, Куба, Венецуела, Никарагуа и Боливия.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници