НА ЖИВО България си взема последно сбогом с патриарх Неофит

НА ЖИВО България си взема последно сбогом с патриарх Неофит

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

България се прощава с патриарх Неофит, който почина в сряда на 78-годишна възраст.

Петък и събота са обявен иза дни на национален траур заради кончината на главата на Българската православна църква.

В 9.30 ч. ще бъде отслужена заупокойната света литургия. Тя ще се води от Варненско - Преславския митрополит Йоан, който е наместник - председател на Светия Синод.

в 11 ч. ще има опело в Патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“. То ще бъде ослужено от Негово Светейшество ще отслужи вселенският патриарх Вартоломей.

В 12 ч. от площад „Св. Александър Невски“ ще започне литийно шествие до митрополитския катедрален храм „Света Неделя“, където от 13 ч. ще бъде проведена церемония по погребение на Негово Светейшество.

Литийното шествие с тленните останки на патриарха ще започне от площад „Св. Александър Невски“ и ще се проведе по маршрут: ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Кн. Мария Луиза“ до храма „Св. Неделя“. Шествието ще се проведе в крайна дясна лента на пътното платно, по посока на движението.

От МВР и НСО съобщават за специални мерки за сигурността и ограничаване на движението в центъра на София по време на опелото на патриарх Неофит. За да бъдат допуснати до опелото и литургията в храма "Св. Александър Невски", гражданите ще трябва да преминават през пунктове за проверка, разположени при северния и южния вход на храма.

Те ще бъдат проверявани за опасни предмети, няма да се допускат граждани с обемист багаж . Между 8 и 15 часа се забраняват и дронове над центъра на София.

До приключването на траурната церемония в следобедните часове е в сила забрана за престой и паркиране по улиците около "Александър Невски".

След 7:30 часа е забранено и влизането и преминаването през тези улици, като полицията може да преценява и да спира движението и на други места в центъра.

Снимка: НОВА


Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници