ГЕРБ и ДПС с удар по Асен Василев: Поискаха да покрие дупката в енергетиката от 1 млрд. лв.

ГЕРБ и ДПС с удар по Асен Василев:  Поискаха да покрие дупката в енергетиката от 1 млрд. лв.
A A+ A++ A

От ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха в законопроект финансовият министър Асен Василев да покрие дефицита от 1 млрд. лева в енергийната система. Под проекта на решение подписите си са сложили Бойко Борисов, Делян Пеевски, Станислав Анастасов и Делян Добрев. Причината за него е дефицит във Фонда за електроенергийната сигурност. От ГЕРБ-СДС и ДПС виждат причината за това в действие на Василев. На това твърдение опонираха от „Продължаваме Промяната – Демократична България”.

Проектът на решение предвижда министърът на финансите, без да е посочено конкретно име, да бъде задължен да направи така, че да събере достатъчно средства във фонда, за да има гаранция, че няма да се стигне до повишение в цената на тока, информира Нова тв.

Какви са мотивите?

С писмо от 28 февруари 2024 г., председателят на ФСЕС информира министъра на финансите за наличие на ликвидни проблеми и невъзможност да изпълнява вменените му задължения съгласно ЗЕ. Това води до затруднения при разплащанията между участниците в енергийния отрасъл и е предпоставка за верижна неплатежоспособност при енергийните дружества.

През последните 3 г. министърът на финансите "обезкърви" държавната енергетика - "Български енергиен холдинг" ЕАД и ФСЕС, като източи над 3,5 млррд. лв. от "БЕХ" и 847 млн. лв. от ФСЕС през механизма SAFE. Средствата бяха използвани за покриване на дупки в държавния бюджет, в резултат на грешни политики на финансовия министър в мандатите на ПП и ПП-ДБ, допълва Агенция "Фокус".

В момента ситуацията има две решения. Едното е КЕВР да прецени, че има необходимост от изменение на утвърдените цени, което от своя страна ще доведе до значително повишаване на крайната цена на тока, която заплащат всички потребители - битови и небитови.

Другото възможно решение, което се предлага с проекта на решение е - министърът на финансите да предприеме действия по осигуряване на финансова стабилност за преодоляване на образувания дефицит. Така ще избегне повишаването на крайната цена на електроенергията за бита и бизнеса и ще се преодолее блокирането на разплащания между участниците в енергийния сектор.

По-рано депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев даде светлина и коментира случая: "В последните 3 години на "промяна" от енергетиката бяха източени към бюджета близо 4 млрд. лева - тоест 4 пъти повече. Надявам се всички депутати да подкрепят предложението ни, за да защитим хората и бизнеса от драстично увеличение на цената.

P.S. Ако не го направи, ще гледаме еврозоната през крив макарон, защото увеличението на тока ще вдигне общата инфлация", коментира Добрев в своя публикация във Фейсбук.



В края на февруари шефът на Енергийната комисия отново даде яснота по казуса:

"Следващото управление най-малко трябва да има различна финансова политика. Във Фонда за енергийна сигурност само до 1 юли има дефицит от 500 млн. лева. За една година е 1 милиард, ако трябва да ги съберем през цената на тока означава, че цената на тока трябва да се вдигне с 15%. И в тези 500 млн. не влизат 280 млн. задължения за компенсациите за високите цени на газа по директива. Към днешния ден до 1 юли на Фонда за енергийна сигурност му липсват 780 милиона лева. Тук ще добавя, че декември месец миналата година финансовият министър източи от Фонда 850 милиона. Въпреки нашата съпротива, аз говорих за това в бюджетна комисия, но Асен Василев ги прибра. И сега има огромна дупка във Фонда за енергийна сигурност, който компенсира цените и позволява цените в България за домакинствата и за бизнеса да са ниски", каза тогава Добрев.

#ГЕРБ - СДС #ДПС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници