Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките

Татковците на бъдещите бебета ги е страх повече от майките
A A+ A++ A

Много рядко се случва в акушеро-гинекологичния кабинет да влезе бъдещ татко, който да е спокоен и да се чувства подготвен за бременността, раждането и гледането на бебето.

Повечето бъдещи татковци са изплашени (въпреки че много от тях се опитват да го прикрият). Посещенията при лекаря са по-скоро заради майката, отколкото по тяхно желание. Интересно според психолозите е, че на влизане в кабинета по-често бременната върви отпред, а таткото носи чантата и дрехите й, а при напускане таткото бърза пред бъдещата майка и често нищо не носи в ръцете си.

Бременната жена има нужда от подкрепа и помощ и страхът и несигурността на таткото не са причина да го оставите „да си почива“ 9 месеца. Нормално е да има подобни чувства, но колкото по-рано мъжът се изправи пред страховете си и ги преодолее, толкова по-лесна ще е адаптацията му в бъдеще.

Говорете открито с половинката си, но не прекалявайте с обясненията и информацията. Нещата се случват и за двама ви много бързо. Ако сега поне един от двамата се чувства „загубил свободата си“ и че е настъпил „краят на купоните“, то представете си какво ще стане след раждането.

Споделяйте времето и подготовката за бебчо, но оставяйте и лично пространство един за друг. „Репетирайте“ разпределянето на задачите и грижите около бебето. Така ще имате, макар и малка, представа какво да очаквате от партньора си.

А тревогите и въпросите опитайте да споделяте първо пред лекаря, а не с роднините, за да избегнете ненужни спорове и грешки.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници