Трима станаха кандидатите за главен прокурор

Трима станаха кандидатите за главен прокурор
В момента функциите на главен прокурор изпълнява директорът на НСлС Бойко Найденов, тъй като предишният главен прокурор Борис Велчев подаде оставка три месеца преди изтичането на мандата му, защото бе назначен за конституционен съдия миналата седмица. Сни
A A+ A++ A

Трима кандидати са предложени във Висшия съдебен съвет (ВСС) за главен прокурор - това са Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Кандидатурата на Сотир Цацаров беше първата обявена официално кандидатура за главен прокурор, припомнят от БГНЕС.

Той е съдия и председател на Пловдивския окръжен съд. Сотиров бе предложен на 8 ноември от седем от членовете на ВСС. Зад кандидатурата на Цацаров застанаха Михаил Кожарев, Ясен Тодоров, Соня Найденова, Магдалена Лазарова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова.

Галина Тонева е другата предложена кандидатура. Петимата членове, които предложиха Тонева, са Юлия Ковачева, Галина Карагьозова, Румен Боев, Калин Калпакчиев и Камен Ситнилски. Тонева в момента е заместник на главния прокурор при ВКП.

Третият кандидат за главен прокурор е Борислав Сарафов. Кандидатурата му предложиха също петима членове на ВСС - Юлиана Колева, Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова и Мария Кузманова.

Сарафов е ръководител на Специализираната апелативна прокуратура. Неговата кандидатура бе представена от председателя на ВАС Георги Колев. Той посочи, че Сарафов има професионални, лидерски качества. Колев изтъкна, че прокурорът е награждаван многократно, включително и от ВСС.

На 8 ноември кадровиците приеха процедурни правила за избор. Според тях кандидатите ще се изслушват по поредността на постъпване на кандидатите и ще се гласуват по електронен път. Това предизвика бурни реакции в обществото, заради съмненията, че правилата са в полза на един кандидат – първия, чиято кандидатура беше внесена – Сотир Цацаров.

Така тази седмица самият Цацаров изпрати писмо, в което иска да бъдат променени правилата за избор. В него той посочва обаче само тази част, която се отнася до поредността на изслушване на допуснатите кандидати.

Преди началото на заседанието правосъдният министър Диана Ковачева запозна магистратите с писмото на Цацаров за процедурните правила за избор. Писмото вече е разпределено на комисията по правни въпроси.

Председателят на ВКС проф. Лазар Груев поднови своето предложение за провеждането на избор. Той помоли да се постави и въпросът за начина на гласуване – чрез електронно гласуване или чрез бюлетина.

„Ние сме юристи и говорим за избор. Изборът не е нищо друго освен волеизявление и то такова, което е еднократно и едновременно волево действие“, посочи Груев.

Той обясни, че само тогава има избор, добавяйки, че дори тогава, когато се гласува чрез електронна система, по света се осигурява еднократно и едновременно волево действие.

Номинации за главен прокурор могат да бъдат правени до края на заседанието на кадровиците в четвъртък. Вероятността за нови кандидатури обаче е малко вероятна.

В момента функциите на главен прокурор изпълнява директорът на НСлС Бойко Найденов, тъй като предишният главен прокурор Борис Велчев подаде оставка три месеца преди изтичането на мандата му, защото бе назначен за конституционен съдия миналата седмица.

#ВСС #Висш съдебен съвет #главен прокурор #Сотир Цацаров #Галина Тонева #Борислав Сарафов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници