Консултациите при президента продължават

Консултациите при президента продължават

фейсбук

A A+ A++ A

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с представители на парламентарните групи на останалите три партии в 49-ото Народно събрание –Възраждане, БСП и ИТН.

В понеделник държавният глава проведе консултации за съставяне на правителство с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Резултатите: Мария Габриел поиска споделена отговорност, а Николай Денков предупреди за нови избори, ако първият мандат се провали. "В основата на бъдещото управление трябва да е споделената отговорност. Имаме нужда от още малко време, за да преодолеем различията и да приключим преговорите", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след консултациите при президента Румен Радев.

Първи кръг консултации на президента Радев с ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС – има ли светлина в тунела (ОБЗОР)

Премиерът в оставка акад. Николай Денковзаяви, че съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да доведе до реализирането на първия мандат. "Ако не се намери такова съгласие, най-вероятно ще отидем на избори", предупреди той след консултациите при държавния глава.

Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност". Това заявиха съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев пред президента Румен Радев.

"Нашата позиция не се е променила за това да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната, и в геополитическата ситуация", заяви Чакъров и добави: "Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Съпредседателят на движението открои основните цели на ДПС - Шенген и Еврозоната".

От своя страна Йордан Цонев също потвърди, че ролята на ДПС в първите 9 месеца на кабинета "Денков-Габриел". "Имахме конструктивна роля и в съставянето на този кабинет, добави Цонев. ДПС изпълни своите ангажименти. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност", каза още Цонев.

Оставката на премиера Николай Денков беше депозирана на 5 март в парламента. На следващия ден тя беше разгледана от Народното събрание, а депутатите я гласуваха единодушно с 216 гласа "за". Правителството в оставка направи в петък в Министерския съвет отчет за свършеното през изминалите девет месеца.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници