Мария Габриел влезе при Радев, обяви приоритет за ротацията

Мария Габриел влезе при Радев, обяви приоритет за ротацията

стоп кадър

A A+ A++ A

Стартира конституционната процедура по съставяне на ново правителство. Преди връчването на първия проучвателен мандат президентът Румен Радев провежда консултации с шестте партии, представени в 49-ото Народно събрание.

Първата консултация е с представителите на ГЕРБ-СДС - Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

„Конституционният законодател е предвидил консултациите, за да се подпомогне съставянето на правителство, да се изяснят въпроси и да станат ясни началните позиции. Важен въпрос е около сложните отношения между политическите сили. Готови ли сте за връчването на мандата, или имате нужда от още време“, попита президентът Румен Радев пратеничките на ГЕРБ.

"Публичната комуникация между партиите в коалицията сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Проблемите в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца. Въпреки наличието на силно сплотяващи фактори в коалицията и внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори две трети от народните представители, конституционният законодател е предвидил настоящите консултации, за да подпомогне процеса на съставяне на правителство", каза президентът.

„За мен е важно да има диалог. За нас е важно да не губим поглед от интереса на страната. Стабилността трябва да стъпи на принципи и ценности. За ГЕРБ-СДС е важно диалогът да открои общите неща, но и да се изясни как се преодоляват различията“, посочи вицепремиерът в оставка Мария Габриел.

В 11:30 часа при държавния глава ще влязат от „Продължаваме промяната-Демократична България“, а следобед и ДПС. Във вторник разговорите продължават с партиите в опозиция.

#Мария Габриел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници