Започна Рамазан в Турция - свещеният месец за мюсюлманите

Започна Рамазан в Турция - свещеният месец за мюсюлманите

canva

A A+ A++ A

В 85-милионна Турция днес, 11 март, започва свещеният мюсюлмански Рамазан, едномесечният период на постите, наричан още оруч, предава кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

На разсъмване спазващите оруча правоверни сядат на първата традиционна мюсюлманска закуска, наречена сахур, с която започва месецът на постите.

Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна и течности и плътски удоволствия. След залеза на слънцето топовен салют и призив на ходжата от джамията обявява края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на рамазанската вечеря, наречена ифтар.

В понеделник вечерта е първият ифтар на тази година. Той е основната традиция на оруча. Трапезата се отрупва с редица традиционни вкусотии - задължително се поднасят супа, фурми, маслини, погача, пастърма, постни и месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. Ифтарът започва с чаша вода и фурми.

Вечерта, след края на оруча, в джамиите се изнася молитвен ритуал, неречен теравих намазъ, който продължава през целия месец.

Тази вечер ще се изнесе първият теравих за месеца във всичките над 70 000 джамии на Турция. През този месец джамиите са отворени през цялата нощ. А куполите са украсени със светлинни надписи “Добре дошъл Рамазан, султанът на 11-те месеца /на годината/” и “Рамазанът е благодат “.

В намаза през месеца на оруча е позволено да участват и жени в джамията. По принцип във всекидневния намаз, който се извършва пет пъти на ден, в джамиите участват само мъже.

Освен религиозни ритуали през месеца на Рамазана се организират социални и културни прояви, както и развлекателни програми, които продължават до късно през нощта.

Общественият транспорт в мегаполиса Истанбул (метрото, метробусите, влакът Мармарай, автобусите) през месеца на оруча ще се движат до 2 ч. след полунощ, обявиха от голямата община на Истанбул.

По време на Рамазана държавните учреждения, общините, предприятията и фирмите променят графика на работното време, за да улесняват придвижването на хората, които спазват ритуала за вечерята ифтар. Супермаркетите ще работят с удължено работно време.

Месецът Рамазан ще продължи 30 дни.

Според изчисленията на Висшия съвет по религиозните въпроси (Диянет), полумесецът Шаввал ще се види вечерта на 30-ия ден, на 9 април, поради което ще се счита за край на оруча.

А на следващия ден, 10 април, ще започне тридневният празник Рамазан байрам. Нарича се още Шекер байрам (празник на бонбоните), понеже на него се поднасят сладки вкусотии.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат Султанът на 11-те месеца, и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

Рамазанът се свързва главно с постенето през целия месец. Но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е солидарност".

А също и на споделяне на трапезата, на другарски вечери, между колеги и т.н. По традиция всеки собственик на фирма или предприятие трябва да даде ифтар за служителите си. Общините също уреждат ифтари за населението.

Медиите в Турция отбелязват, че оручът през тази година се очаква да премине под знака на предстоящите на 31 март местни избори, понеже в рамките на месеца върви предизборната кампания, провеждат се митингите на кандидатите и на политическите партии.

#Рамазан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници