За трети път: Макрон отлага визитата си в Украйна - какво се случва

За трети път: Макрон отлага визитата си в Украйна - какво се случва

фейсбук

A A+ A++ A

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Украйна трябва да се състои през следващите седмици, съобщи неговата канцелария, като това е третият път, в който планираното миналия месец пътуване се отлага, предаде Ройтерс.

Първоначално Макрон беше заявил, че планира да отиде в Украйна през февруари, за да сключи двустранно споразумение за сигурност с колегата си Володимир Зеленски. Визитата бе отложена, като в крайна сметка Зеленски пристигна в Париж, за да подпишат въпросния документ.

Дипломати заявиха, че за началото на март е била планирана втора дата, но визитата е била отложена за края на тази седмица, отбелязва Ройтерс.

"Двамата държавни глави се споразумяха да останат в тесен контакт, особено по отношение на посещението на президента в Украйна, което трябва да се осъществи през следващите седмици", заяви в неделя френското президентство, след като по-рано през деня двамата лидери разговаряха по телефона.

Новината за поредното отлагане на пътуването на Макрон бе оповестена само няколко дни, след като руска ракета падна на 200 метра от украинския президент и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис по време на посещението им в Одеса, поразявайки пристанищната инфраструктура. Макрон също трябваше да посети града.

През последните седмици френският държавен глава зае по-твърда позиция по отношение на Русия и подчерта, че Москва трябва да бъде победена. Той призова европейските съюзници да предприемат по-спешни действия в подкрепа на Киев, но срещна отпор от много западни съюзници, след като заяви, че не бива да се изключва идеята за изпращане на западни войски в Украйна.

Двама дипломати посочиха, че Франция обмисля възможността Макрон да замине за Украйна заедно с още президенти на западни държави, за да се покаже единство между съюзниците и солидарност с Киев, отбелязва Ройтерс.

#Емануел Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници