Политолог: Припряната оставка на Денков може да е заради поскъпване на горивата

Политолог: Припряната оставка на Денков може да е заради поскъпване на горивата

Pixabay

A A+ A++ A

Припряността, с която се задвижи оставката на кабинета "Денков“ пробуди въпроси и предизвика интерес – защо беше входирана ден по-рано, за да бъде гласувана на точната дата. Едно от обясненията, които аз си давам е, че се очаква ръст на горивата. Това каза за предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ политологът д-р Теодора Йовчева.

"Аргументът на Николай Денков, разбира се, беше спазване на обещание, но в крайна сметка тази дата не беше вписана в някакво коалиционно споразумение. Дали щеше да бъде точно тогава, или я беше входирал два дни по-рано или по-късно, нямаше да наруши интегритета и почтеността на министър-председателя. Едно от обясненията, които аз си давам е, че се очаква ръст на горивата, не се знаеше колко бързо ще се случи този скок и най-вероятно на главата на това правителство не му се е искало да бъде в активната му фаза. Разбира се, той продължава да бъде премиер в оставка, но да изпревари малко събитията“, смята тя.

"Отговорност винаги ще се носи, защото в оставка, или не, едно правителство действа. От друга страна – има и пазарни механизми, за които не може със сигурност да бъдат държани отговори във всяка една ситуация властимащите, но пък ако този ръст на горивата наистина се случи, след като имаше и проблеми с дерогацията на руския петрол, това може да бъде използвано като аргумент. Според мен, по-скоро се избърза с оставката, за да не се влезе в евентуален диалог по този въпрос“, обясни д-р Йовчева.

Според нея факторът "време“ може да предопредели успеха или неуспеха на преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Това е една от малкото ситуации, в които можем да кажем, че времето би било ценен ресурс и може да наклони везните. Защото отношенията между партньорите постоянно се променят – точно, както беше и преди сформирането на този кабинет. Тоест, сякаш беше твърде ясно, че няма да се сформира и в последния момент серия от обстоятелства стимулираха неговото формиране. В случая, според мен, отново виждаме такава динамика. В един момент заявките са, че трябва се формира кабинет, защото е националноотговорно, в другия момент се говори за отиване на избори. Това означава, че няма ясно решение на въпроса и времето би било ценен ресурс. Според мен тук то ще бъде от ключово значение“, коментира още д-р Йовчева.

Диалогът между управляващите партии в момента тя оцени като "недобър“. "Смятам, че двете формации би трябвало да започнат обсъждане на документалната база, която предлагат“, добави политологът.

На консултациите при президента в понеделник и вторник д-р Теодора Йовчева очаква, но не и конструктивен диалог: "Очаквам да бъде по-скоро с леко студен тон от президента и сдържан от страна на партиите“. По думите й на този етап държавният глава не показва сериозна припряност. "Движи се в стандартната рамка“, смята политологът.

Д-р Теодора Йовчева не изключи варианта за предсрочни избори.

"Най-сигурното нещо в България в последните години, са изборите. Няма да е изненада. Доста по-малко убедена съм от други колеги, че ротацията задължително ще се случи, защото е по-изгодна за партньорите. Според мен изборите не са План А за нито една от коалициите, не са желан изход, не са търсени, но едната от тях има малко по-голямо самочувствие, което би я направило по-малко търпима към другата“, коментира политологът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници