Христо Иванов: Първи са разговорите за реформите, а след това за МС

Христо Иванов: Първи са разговорите за реформите, а след това за МС

Стоп кадър/бТВ

A A+ A++ A

Първо по логика са реформите и разговора за това, а след това разговорите за Министерски съвет – структура и състав. Това заяви председателят на "Да, България“ Христо Иванов преди началото на Националната конференция на партията, предаде репортер на "Фокус“.

Той каза, че в предложеното от ГЕРБ споразумение за съвместно управление имало части, които си заслужавало да бъдат обсъдени.

"Трябва да има здрав разум и отговорно поведение. Това означава да разбираме, че България наистина може да се стабилизира само ако продължим реформите“, заяви Христо Иванов.

"Всичко ще обсъдим, но трябва да започнем разговора с какви реформи сме готови да направим особено с правосъдието, борбата с корупцията, регулаторите“, уточни Иванов.

Той коментира, че за да може да се стигне до обсъждането на структура и състав на Министерския съвет, първо трябва да се установи политическа база за излъчването на хората в едно правителство.

"Това зависи от програмата и ангажиментите, които ще поемем за реформи“, заяви Иванов.

По отношение на поста на финансовия министър и това дали той трябва да бъде сменен, Христо Иванов каза следното: "Името на финансовия министър е Мистър Еврозона. Ние месеци преди решителния момент, който очакваме благодарение на Асен Василев, два прозореца да се отворят - на макроикономическите показатели и на политическата воля в Европа, да сменяме човека, който доведе до този прозорец, граничи с много трудно обяснение".

Въпреки това обаче, той подчерта, че министрите в правителството след ротация трябва да се решава на база свършеното, а не на партийната принадлежност.

По отношение на регулаторите той обясни, че нито една партия не трябва да има гарантирана квота, а трябва да е ясна политическата отговорност при излъчването на кандидати: "Политическите формации, които носят отговорност за излъчване на кабинет и за това да го има този парламент, са тези, които трябва да носят политическа отговорност за това, което ще се случва, включително по отношение на регулаторите".

"Затова трябва да има вързано мнозинство - двете политическите формациите трябва да се съгласят, че повече няма да играем с плаващи мнозинства", допълни той.

Той каза, че нито една партия не трябва да бъде изключвана от възможността да предлага кандидати. И даде пример с това, че ако ДПС, БСП или ИТН предложат качествени кандидатури, те ще бъдат обсъдени.

На въпрос дали ще стигне времето за преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и обявените консултации при президента, той обясни, че ако през уикенда се отбележи прогрес, в понеделник партиите могат да коментират своето очакване за тайминга за връчването на първия мандат.

#Христо Иванов - ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници