На крачка от „стискане на ръцете“ или раздор: Ново напрежение в сглобката ОБЗОР

На крачка от „стискане на ръцете“ или раздор: Ново напрежение в сглобката ОБЗОР

МС

A A+ A++ A

Напрежението между некоалиционните партньори в сглобката не стихва. Двете формации се очаква да се срещнат през уикенда, за да решат всички належащи теми след гласуваната вече оставка на правителството, водено от акад. Николай Денков. Ще се стигне ли до разбирателство за постове, министерства, коалиционно споразумение, ротация – предстои да стане ясно до дни, тъй като в понеделник (11 март) президентът Румен Радев стартира консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно събрание. Дотогава, обаче, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не спират да се „обстрелват“ и предупреждават задочно, а неизвестните около бъдещия кабинет се увеличават с всеки изминал ден.

След като двете формации си размениха покани и „любезности“ за това кога точно да бъде срещата, все пак днес постигнаха сравнителен баланс първата им среща да е в събота (9 март) от 18:00 ч., вероятно ще има такава и в неделя.

Лидерите на двете формации обаче през последните дни не спират да си отправят взаимни критики и предложения, но не директно, а през медиите. По-рано през деня Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че неговото разбиране за премиер е да води преговорите за кабинет този, който може да го ръководи, и ако усети, че може да го прави, да се съгласи и да стане премиер", каза лидерът на ГЕРБ, визирайки Мария Габриел.

По думите му, решението за министрите трябва е изцяло в нейните ръце. "Ако продължат, а те продължават да сменят поголовно, дори когато са в оставка, да сключват договори за близо половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ, видяхте какви хора слагат и на АДФИ, слагат си заместници, след като ги предупредих. За мен Асен Василев не може да остане финансов министър, но ако Мария Габриел може да работи с него, да работи", посочи той преди старта на официалните преговори по проекта за коалиционно споразумение. Отправи отново критики и към спортния министър в оставка. Борисов обясни, че не е говорил с Мария Габриел за него, но „ако тя иска да държи корумпирани министри“, да ги задържи.

Борисов добави, че ще държи като цяло министрите да бъдат разпределени пропорционално между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

От своя страна Кирил Петков от "Продължаваме Промяната - Демократична България" посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - ако иска да преговаря, да отиде просто утре на срещата.

"Това, което искам да дам като съвет на г-н Борисов - че ако иска да преговаря, да дойде утре на срещата и да говорим по всичките тези теми. Ако иска да делегира на Мария Габриел - да делегира. Разбираме, с удоволствие утре ще говорим с нея също, но тази идея хем делегира, хем преговаря през камерите, е абсурдна", каза пред журналисти в парламента Петков.

Да спре да дава епитети, предупреди той. "Вчера някой бил послушко, днес някой бил корумпиран, трети бил лош", добави Петков. Според него това не помага. Ние се държим с голямо уважение към преговорния екип на ГЕРБ, ще продължим да го правим това. В този момент моля, той да се удържи малко с тези епитети, защото единственото, което прави, е възпалява и прави тези преговори по-трудни. Ние влизаме с конструктивен тон и този конструктивен тон ще го запазим, но и той трябва да има малко дисциплина“, добави депутатът.

Относно министъра на финансите в оставка Асен Василев и предложението на Борисов той повече да не е, Петков заяви: "Каня г-н Борисов утре да дойде в 18:00 ч. и да ми го каже в лицето тази негова идея и ще говорим по темата".

Петков коментира, че има чувството, че ако Борисов наистина може да делегира на Мария Габриел, ще има добър шанс за едно добро правителство, но ако си "играем на делегирам, ама ще ви кажа всичко през медиите – това е деструктивно".

„Този кабинет има смисъл само и единствено, ако нашите реформи продължават, ако не продължават – няма смисъл“, каза депутатът от ПП-ДБ и добави, че няма да държат едно правителство само за да има такова.

„Ще държим това правителство и ще го подкрепяме, и ще застанем зад Мария Габриел, но трябва да знаем, че съдът става независим и службите почват да работят за гражданите“, обясни още Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов също взе отношение по темата и се опита да успокои обстановката: "Аз не бях в Букурещ и явно моят адреналин е по-нисък, но моят приятел Бойко Борисов явно се е заредил с много адреналин в Букурещ. Искам приятелски да го помоля да дойде утре в Народното събрание, да седнем внимателно и в спокойна обстановка да поговорим, защото българските граждани очакват от нас да им осигурим стабилност е предвидимост. Искам съвсем приятелски да му кажа, макар и през медиите, но аз ще го направи и очи в очи, че е заприличал на Румен Радев. Една добра дума не казва за общото ни правителство – само критики, а правителството 9 месеца свърши много хубаво работа и това трябва да бъде оценено от партньорите".

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници