След взаимните покани: Не се знае кога ще преговарят ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

След взаимните покани: Не се знае кога ще преговарят ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС (ОБЗОР)

Стоп кадър/Дневник

A A+ A++ A

След заканите за предсрочни избори днес партньорите в управлението - "Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС - взаимно се поканиха на преговори като стъпка за осъществяване на ротацията в изпълнителната власт.

"Продължаваме промяната-Демократична България" настояха преговорите да започнат още утре, а ГЕРБ отправиха покана за събота.

След изострения политически тон желанието за преговори надделя, но критиките останаха. От Букурещ, където е на конгрес на ЕНП, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов припомни предложения от тях график преди оставката:

“Петък, събота и неделя. През това време оставката е внесена, но в парламента за гласуване го внасяме във вторник - сряда, когато сме готови. Виновни са тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики ни тласнаха в криза”.

Въпреки кризата преговори ще има начело с Мария Габриел, категоричен е Борисов:

“Тя ще ги покани. Нали трябва да се приберем. Аз не искам Мария да се чувства в сянка”.

ПП-ДБ обаче не дочакаха поканата на ГЕРБ.

“В ръцете си държа поканите към госпожа Мария Габриел и господин Борисов, както и техния преговорен екип в петък, в удобно за тях време в НС да започваме преговорите”, заяви съпредседателят Кирил Петков, като посочи като основна тема реформата в регулаторите и правосъдната система.

“Показват дали имаме обща визия за България или не”.

Христо Иванов от своя страна заяви, че претенции за преговорния екип на ГЕРБ нямат:

“Ще преговаряме с когото пратят”.

Но ПП-ДБ не получи потвърждение обратна писмена покана от ГЕРБ-СДС за преговори начело с Мария Габриел по споразумението за съвместно управление в рамките на мандата на този парламент, Механизъм за вземане на решения и състав и структура на правителството.

“Това е логично - преговорите да се водят от този човек. Ако искаме премиер - “послушко” или такъв, с уважение го казвам, като академик Денков, който никога не можеше да вземе решение”, заяви Борисов.

Премиерът в оставка Николай Денков контрира:

“Аз съм напълно съгласен с него, че не трябва да има премиери “послушковци”. Съжалявам, че господин Борисов се включи в групата на тези хора, които, когато нямат аргументи, лепят етикети. Тези внушуния, че някой е искал избори от наша страна, са напълно неоснователни”.

Борисов настоя Мария Габриел да си подбере министрите в бъдещ кабинет.

“Тя ще управлява този кабинет. Тя ще каже с кои министри може да работи”.

Но ПП-ДБ отново подчертаха, че смяната на финансовия министър Асен Василев е абсолютно немислима.

“Огромен приоритет в момента ни е, на всички нас, влизането в еврозоната. Смяна в момента, когато сме месеци преди еврозоната, е абсолютно безумна идея”, каза Петков.

Въпреки поставените условия и въпреки размяната на покани, остава без яснота кога всъщност ще стартират преговорите.

#ротация #преговори #ГЕРБ-СДС #ПП-ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници