Борисов: Оттеглянето на прокурора по делото „САПАРД“ е катастрофа!

Борисов: Оттеглянето на прокурора по делото „САПАРД“ е катастрофа!
Според Борисов родната съдебна система е последното място, където реформите не са извършени в целия си обем. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Оттегленият протест на обвинителя по делото „САПАРД“ срещу оправдателната присъда на Марио Николов е катастрофа за прокуратурата и не мога да си представя какво ще отговорим в Брюксел, заяви премиерът Бойко Борисов.

На 21 септември Софийският апелативен съд оправда бизнесмените по процеса срещу тях за изпирането на 7.5 млн. евро по програма САПАРД.

По делото са подсъдими и съпругата на Николов - Мариана, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов, които също бяха оправдани.

Съдебният състав бе на мнение, че липсват достатъчно доказателства за вината на подсъдимите. Делото се гледаше от избрания за член на Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Калин Калпакчиев, който бе критикуван за това от вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.

Според съда обаче прокуратурата е направила грешка, като е разделила делата срещу подсъдимите, и това е основна пречка за установяване на фактите по делото.

В мотивите си за оправдателната присъда по първото дело Софийският апелативен съд критикува прокуратурата за бездействие и пропуски в обвинението срещу Николов и Стойков. Според съда допуснатите пропуски водят до невъзможност да се установи цялостната картина по процеса.

В мотивите си съдът посочи, че част от доказателствата действително са свързани с обвинението, но много други са произволни, необосновани или касаят само общи твърдения.

Първоначално държавното обвинение е протестирало оправдателната присъда, а след това прокурорът Стойчо Ненков е оттеглил протеста.

Пред журналисти изпълняващият функциите главен прокурор Бойко Найденов каза, че е имал среща с Ненков, на която той му обяснил, че това било вътрешното му убеждение, но не могъл да посочи основни детайли от разследването.

Ненков е поел делото от колегата си Магдалена Лазарова, която също като съдията докладчик вече е член на ВСС. Така според Бойко Найденов Ненков за три дни е решил да изтегли протеста, а действието му било направено в последния момент.

Самият Стойчо Ненков изрази пред журналисти убедеността си, че делото е провалено изначално „и сега искат да има някой виновен“.

„Нека ме проверяват“, каза той, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

Делото ще стигне до Върховния касационен съд. Протестът все още фигурира, добави Ненков, уточнявайки, че е оттеглил протеста за Марио Николов и Людмил Стойков заради липса на доказателства. Прокурорът обаче поддържа протеста срещу другите четирима обвиняеми.

Според него и съдиите, и прокурорите трябва да поемат отговорността пред Брюксел и пред собствения си народ, цитира го Нова телевизия.

Според Борисов родната съдебна система е последното място, където реформите не са извършени в целия си обем.

Все пак министър-председателят изказа надежди, че новият ВСС, който ще избере по прозрачен начин главен прокурор, шеф на инспектората, и новият конституционен съдия ще докажат на българите, че съдебната система, макар и бавно, се подобрява и ще бъде европейска.

В четвъртък Борисов ще вземе участие в заседанието на Европейския съвет и ще има среща с председателя Херман ван Ромпой във връзка с приемането на новия бюджет на ЕС за следващия период 2014-2020 г. и предложените съкращения от Ромпой.

Според премиера странно, че толкова малко в България се дебатира по темата за европейските средства, защото за следващия програмен период са застрашени малките, бедни държави от бившия социалистически блок.

„Съжалявам, че сериозни политически партии не коментират темата за европейските средства, не си помагаме, не се мобилизираме заедно в Брюксел, което е изключително важно, защото кохезионните фондове са застрашени“, заяви премиерът.

#Бойко Борисов #министър-председател #Марио Николов #Людмил Стойков #Бойко Найденов #прокуратура #дело #САПАРД #Стойчо Ненков #ЕС #Европейски съюз #бюджет #ВСС #Висш съдебен съвет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници