Политолог: Ако ротацията мине, правителството може да издържи цял мандат

Политолог: Ако ротацията мине,  правителството може да издържи цял мандат

Кадър: НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Над повърхността прозира спазване на обещание от страна на акад. Денков. Под повърхността обаче се вижда натиск върху ГЕРБ да се придвижват по-бързо, да тръгнат преговорите за ротация. Борисов показа доминация. Всички приказки, които изказва, за нови изброи, за счупване на мнозинството – са показване на доминация. Относно президента Радев – преди седмица каза, че ще им даде достатъчно време да се разберат. Между всички страни надделява желанието за разбирателство. Това заяви политологът Светлин Тачев пред NOVA News.

Нито една партия не е готова за предсрочни изброи и вдигат залога. В опозицията също няма желание да са опозиция. Самите граждани не са готови за нови избори и са по-склонни да приемат едно подобно правителство да продължи да съществува, посочи още Тачев.

Политологът бе категоричен, че преговорите между ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ ще се случат. "Това напрежение беше излишно. Необходимо е да има вдигане на залога, за да могат да постигнат целите си. Но остава впечатлението, че всичко се прави за разделение на властта", каза още той.

Относно подписването на коалиционно споразумение, политологът заяви: "При едно споразумение всеки получава отговорността, която трябва да носи. Досега всичко беше малко размито. Едно споразумение увеличава стабилността. Ако се стигне до предсрочни избори – най-вероятно ще се случи същото".

По думите му при нови избори трудно би могло да се направи подобен формат на управление, защото "вече някой е посегнал на правителството". Според него новият кабинет ще бъде избран още с първия мандат. "Преди девет месеца съставиха правителството с мандат на ПП-ДБ. ГЕРБ ще иска сега това да се случи с първия мандат. За тях е важно МВнР да е тяхно. Това са нещата, на които залагат", отбеляза политологът.

Там където има промени в МС ще е около министри около които е имало проблеми или скандали. Това са персонални трансформации, които можем да гадаем дали ще се случат или не, допълни още той.

Ако ротацията мине това правителство може да издържи цял мандат, отбеляза Тачев.


#Светлин Тачев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници