Парламентът започва нова процедура за избор на съдия в КС

Парламентът започва нова процедура за избор на съдия в КС
Правната комисия реши още да се съкратят сроковете и от 22 до 30 ноември да се приемат отново номинации за конституционен съдия. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парламентът ще разгледа откриването на нова процедура за избор на съдия в Конституционния съд.

До тази стъпка се стигна, след като в края на миналия месец депутатите избраха Анастас Анастасов и Венета Марковска от квотата на Народното събрание.

Около името на Марковска обаче се появиха съмнения за търговия с влияние и така се стигна до безпрецедентен правен казус. Президентът Росен Плевнелиев напусна церемонията по полагането на клетвите точно преди Марковска да встъпи в длъжност и така осуети заемането й на място в Конституционния съд.

Казусът се заплете още повече, тъй като само няколко минути след като клетвата й беше осуетена, Венета Марковска заяви, че няма да се откаже от поста. Независимите депутати, които я издигнаха, пък казаха, че тя щяла да си подаде оставката, след като положела клетва. Освен това те отчетоха постъпката на президента като противоконституционна, защото пречела на волята на парламента.

След като няколко дни управляващите обсъждаха как да излязат от патовата ситуация, правната комисия в парламента реши да се пристъпи към нов избор на конституционен съдия от квотата на Народното събрание на мястото на Венета Марковска.

Правната комисия реши още да се съкратят сроковете и от 22 до 30 ноември да се приемат отново номинации за конституционен съдия, информира Дарик.

Освен това, за разлика от ситуацията със сигнала за Марковска, депутатите решиха, ако получат дори анонимни сигнали за новите кандидати, ще ги разследват, преди да гласува парламентът.

Преди два дни самата Венета Марковска съобщи, че подава молба за пенсия.

Все още обаче остават въпросителни около избора на нов конституционен съдия. ДПС отказа да участва в новите номинации. Същата е позицията и на БСП.

Премиерът Бойко Борисов пък поръча депутатите от ГЕРБ да подкрепят кандидатурата на СДС. Сините издигнаха президента Петър Стоянов, но той поиска няколко дни, за да помисли дали да приеме.

Според опозицията това е политическа сделка, а освен това те смятат, че изборът на нов съдия, без преди това парламентът да отмени предишното си решение, ще го направи противоконституционен.

Правната комисия предлага този път да се създаде специален сайт, на който да бъдат публикувани документите и материалите, свързани с темата, както и да се излъчват на живо изслушванията на кандидатите.

#КС #Конституционен съд #избор #съдия #Венета Марковска #Парламент #ГЕРБ #СДС #министър-председател #Бойко Борисов #Петър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници