Русия е използвала сръбски агент, за да проникне в органите на ЕС?

Русия е използвала сръбски агент, за да проникне в органите на ЕС?

Pixabay

A A+ A++ A

Руското разузнаване е използвало сръбски агент, за да проникне в институциите на ЕС и да разпространи прокремълски наратив за руската инвазия в Украйна. Това са заявили от западните разузнавателни служби на брифинг, с който се е запознала европейската редакция на Politico, цитирана от ИА Фокус.

Според документи през октомври 2023 г. сръбският гражданин Новица Антич умишлено е работил в тясно сътрудничество с руските разузнавателни служби и се е срещал с европейски служители в Брюксел, по-специално с членове на Европейския парламент.

Сред тях са германският депутат от Зелените Виола фон Крамон-Таубадел, италианският депутат социалист и демократ Алесандра Морети и словашкият член на групата на консервативната Европейска народна партия Владимир Билчик.

В брифинга на разузнаването няма нищо, което да предполага, че евродепутатите са знаели за връзките на Антич с руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Антич, председател на Сръбския военен профсъюз, също се е срещнал с представители на профсъюзите EUROMIL и EPSU, които представляват членове на въоръжените сили и служители на държавната служба в ЕС.

Според брифинг на западното разузнаване Антич е активен "агент за влияние“ на ФСБ. Антич работи в тясно сътрудничество с офицер от ФСБ на име Вячеслав Калинин, руски гражданин и главен редактор на Veteran News, уебсайт, специализиран в новини за военни ветерани.

Докато брифингът на разузнаването подчертава по-специално действията на Антич, той отбелязва, че Калинин е вербувал други хора, без да уточнява колко и в кои държави.

Калинин кани Антич в Русия за среща с висшето руско военно ръководство през 2019-2020 г. Въпреки че първоначално те са се фокусирали върху влиянието върху сръбското гражданско общество, двамата са разширили работата си, за да включат европейски профсъюзи и организации на ветерани, а през последните месеци и членове на Европейския парламент.

Антич, отявлен критик на сръбската армия, който изпадна в немилост на политическото ръководство на страната, в момента е в ареста по неуточнени обвинения, съобщава новинарският уебсайт Balkan Insight.

Според Balkan Insight Антич е бил уволняван от сръбската армия два пъти през последните пет години. Според изданието той е обявил гладна стачка в знак на протест срещу задържането му. Адвокатът на Антич отказа да съобщи по какви обвинения той е задържан.

Новината, че Антич е имал срещи в Европейския парламент, подчертава уязвимостта на този орган. Politico наскоро съобщи, че е открит шпионски софтуер в мобилните телефони на двама евродепутати, включително бившия френски министър по Европа Натали Лоазо, която председателства подкомисията по отбраната.


#шпионаж #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите