Израел и ХАМАС са постигнали окончателно споразумение за примирие

Израел и ХАМАС са постигнали окончателно споразумение за примирие
Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси „за неговите посреднически усилия". Снимка: ЕПА
A A+ A++ A

Египет обяви, че е постигнато споразумение за примирие между Израел и ХАМАС.

Примирието ще влезе в сила вечерта в сряда в 19.00 часа по Гринуич (22.00 часа българско време), предаде Дарик, позовавайки се на „Ройтерс".

Според египетски източник споразумението предвижда „край на целенасочените убийства и нахлуванията", което според „Ройтерс" се отнася до обявената от Израел тактика за целенасочени удари срещу видни активисти на екстремистки групировки в Газа.

Освен това се предвижда да бъде „облекчено движението на палестинци", вероятно чрез отмяна на някои от ограниченията на наложената от Израел пълна блокада на сектора Газа.

Египет ръководеше международните усилия за прекратяване на продължаващото вече седмица насилие в и около Газа и „тези усилия доведоха до постигането на споразумение за примирие".

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси „за неговите посреднически усилия".

Канцеларията на израелския премиер предаде, че в телефонен разговор с президента на САЩ Бенямин Нетаняху изразил готовност „да бъде даден шанс на примирието".

Високопоставен представител на Хамас потвърди малко по-рано пред АФП, че е постигнато споразумение за прекратяване на едноседмичните сблъсъци между Израел и палестинските въоръжени групировки в ивицата Газа.

„Беше постигнато споразумение", заяви представителят, пожелал да остане анонимен.

През осемте дни на активни бойни действия през границата между Израел и Газа загинаха близо 140 палестинци и петима израелци.

АФП предаде, като се позова на палестински източници, че при едно от последните нападения на израелски самолети тази вечер са били убити шестима души.

#Египет #Хамас #Ивицата Газа #примирие #Палестина #Израел #Хилари Клинтър #президент на Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници