Земетресение изплаши хора в Централна Турция

Земетресение изплаши хора в Централна Турция

бта

A A+ A++ A

Засеченият трус е бил с магнитуд от 3,4 по Рихтер

Значително земетресение от 3,4 по Рихтер бе регистрирано днес следобед в Афьонкарахисар, Централна Турция

Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) обяви, че епицентърът на земетресението станало в 15:42 часа (в 14:42 ч. българско време) е бил в район Шухут, на 50 км. от окръжния град Афьонкарахисар. Трусът е регистриран на дълбочина 6.5 км.

Краткотрайното земетресение изплаши хората от региона. Някои от жители на Афьонкарахисар, Кютахия, Испарта, Бурдур и Ушак нахуснаха жилища и офиси и останаха на открито в очакване на вторични трусове.

Наскоро актуализираната карта на активните разломи, публикувана на официалния уебсайт на Генералната дирекция за изследване и проучване на минерали (MTA), показва 45 провинции и 110 райони в Турция в риск от земетресение. Това подробно проучване беше актуализирано след земетресението на 6 февруари 2023 година, като по този начин привлече вниманието към районите, изложени на риск от земетресение.

Турция има общо 3 основни разломни линии: Северноанадолската разломна линия, Източноанадолската разломна линия и Западноанадолската разломна линия. Активните сред тези линии се наричат ​​активни разломи.

В района на Афьонкарахисар има активни разломни линии, това е една от провинциите, споменати в новата карта. Свързаните разломни линии минават през районите на днешното земетресение. От окръжната управа алармират, че хората в тези райони трябва да бъдат нащрек срещу земетресения, пише Марица.

Директорът на Центъра за прилагане и изследване на земетресенията на Университета Афьон Коджатепе проф. д-р Чаглар Йозкаймак сподели: „Афьонкарахисар не е в район, който предизвиква големи земетресения, но ние сме в доста опасна зона. Последните проучвания ни показват, че Афьонкарахисар е на пресечната точка на 4 блока в Западния Анадолски разлом.

"Ние наблюдаваме този регион в нашите университетски проучвания. Последното разрушително земетресение в центъра на Афьонкарахисар е регистрирано на 13 май 1876 година. Магнитудът на това земетресение е 6,7 по Рихтер. Отдавна в района не е имало сериозен трус. Вероятно е да имаме земетресение е между 6,2 и 6,8 по Рихтер скоро“, заключи той.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници