Мартин Нотариуса казал "ужасяващи неща" на Ивайла Бакалова, Алексей Петров посъветвал мъжа ѝ да си плати на СП

Мартин Нотариуса казал "ужасяващи неща" на Ивайла Бакалова, Алексей Петров посъветвал мъжа ѝ да си плати на СП

фейсбук

A A+ A++ A

Депутатите изслушват Ивайла Бакалова и съпруга ѝ Веселин Денков за оказания им от Мартин Божанов - Нотариуса натиск. Имената на двамата бяха свързани с името му след разследване на Антикорупционния фонд.

Бакалова твърди, че Божанов ѝ поискал 100 000 лв., за да освободят съпруга ѝ от ареста. Той беше задържан през 2020 г. по обвинение в лихварство.

Бакалова беше в основата на разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) - "Списък за бързо реагиране", което през юни 2021 г. освети дейността на Божанов, а повод за него стана задържането на Веселин Денков. Преди това той получава оферти колко да плати, за да не бъде арестуван. Докато е в ареста от септември 2020 г., Бакалова получава оферта срещу каква сума може да бъде освободен - цената скача двойно. Денков беше пуснат под домашен арест в деня, в който АКФ пусна трейлър за разследването.

"Моля ви за няколко минути да си представите, че не сте депутати и политици, а сте нормални хора. Ще ви разкажа една човешка история, която може да се случи на всички. Когато държавата е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора, няма как да има правосъдна система", категорична бе Ивайла Бакалова.

"Пред вас стои човек, който е жертва на липсата на правосъдие в България", добави тя, визирайки съпруга си Веселин Денков.

Ивайла Бакалова заяви, че е била свидетел на много мерки за неотклонение, в които не е видяла нищо законно. При тях мъжът ѝ е искал по-лека мярка от "задържане под стража", но се падали все едни и същи съдии. "Съдът не четеше изобщо материалите по делото. Бях свидетел на прокурори, които си играеха на тетрис докато се решаваше човешка съдба. Виждам, че някои от вас ме гледат с голямо недоверие, но им пожелавам никога да не им се случи. Може да им се случи и да са от нашата страна. Свидетел съм на всички пратеници на Прокуратурата, тогава с Веселин Денков живеехме на семейни начала. Идваха хора при него да го подканят да плати. „Започваш много да ядосваш Прокуратурата. Ако не си платиш, ще намерят накрая за какво да те арестуват“, казваха те. Дълги години не успяваха, защото нямаха последната инстанция – правителството. Прокурорите работят по поръчка. По едни дела не работят, а по други прокурорите си водят свидетели и бързо се сглобява. На мен ми бяха повдигнати 11 или 12 ревизии. Кой плаща за цялата тази репресия: следене, подслушване, проверки от НАП? Един от проверяващите се беше объркал. Някои от моите проверки отнеха година и половина. По една от тях ревизиращият екип беше написал: "Извинявайте за забавянето, но то е поради ежеседмичните срещи в Специализираната прокуратура (СП), на които сме викани да даваме сведения. НАП не е ли независим орган и защо тя трябва да се отчита на СП за това какви ревизии води?", попита риторично Бакалова.

"Хора като Мартин Нотариуса виреят благодарение на болната ни правосъдна система. Проблемът е много по-дълбок. Мартин Нотариуса се появи след доста мерки за неотклонение. Може би на деветата един от въпросните съдии в СП ни беше казал много добронамерено през негов роднина, че каквото и да направим, Веселин Денков няма да излезе от ареста докато не минат изборите, които бяха на 4-ти април. Мартин Нотариуса се появи март месец, седмица или две се опитваше да организира среща с мен. Мои познати ми казаха, че това е човекът, който може да помогне. Каза ми ужасяващи неща", каза още тя.

По отношение на Специализирания съд, Нотариуса им е казал да сменят адвоката си - Ина Лулчева, защото тя е известна с това, че "разрешава делата си по институционалния ред и по правния път, а не през задната врата". А по думите на Нотариуса, цитирани от Бакалова, в спецсъда не се работило по начина на Лулчева. "Каза ми, че този съд може да гледа мерки на посланици, че този съд е държавата. Да не гледаме дали човекът е виновен, или не, а да си платим, но да изчакаме да минат изборите и хватката да се отхлаби", разказа Ивайла Бакалова.

Съпругът ѝ Веселин Денков разказа историята от неговата гледна точка. „Занимавам се с ресторантьорство и финансиране от повече от 30 години, обвиняем съм по 3 дела: за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство. През 2016 г. лятото мои приятели ми се обадиха и ми казаха, че имам проблем със Специализираната прокуратура. Замислих се дали имам нещо общо с нея, казах им, че нямам такъв проблем. Като се прибрах от пътуването, мои приятели ми казаха, че от СП са им предали, че трябва да им платя 100 000 лв., за да не ме направят от свидетел обвиняем. Няколко месеца след това бях вече обвиняем, предявиха ми обвинение. Потърсих г-жа Ина Лулчева, обясних за какво съм бил свидетел – по делото за изнудване за отпускане на заем през 2011 г., отпуснат по банков път и възстановен по този начин, дори и с платени данъци. По това дело съм разпитван 2 пъти – на 11 ноември 2011 г, другият през 2014 г. След това – нищо. След това обаждането и подканянето за плащане през 2016 г. Между 2016 и 2020 г. са идвали представители, пратеници на Прокуратурата по въпроса да платя, за да нямам други създадени проблеми. Единият от пратениците на СП ми каза, че ако не платя, това вече са пари, които са си разпределили и ще бъде крайно лошо за мен“, посочи той.

По думите на Денков, за него е станало по-лошо, след като е подал сигнал за случващото се към тогавашния председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. „По време на пандемията, към края на лятото се видях с моя близка, която ме посъветва да си направя среща с Цацаров като председател на КПКОНПИ. Потърсих го на 22-ри август 2020 г. Изложих му всичко, което ми се е случило и го помолих да прекратят КОНПИ. Той ми каза да пусна официален сигнал за всичко това. Входирахме го на 25-ти август 2020 г. На 25-ти август тръгнахме на почивка. На 28-ми август ми се обадиха няколко мои приятели и ми казаха, че съм обявен за общонационално издирване и съм пришит към група, която вече е задържана – ОПГ за лихварство. Обадих се на г-жа Лулчева, тя ми даде съвет да се прибера. На 31-ви август бяхме в Загреб, на 1-ви септември при преминаване на ГКПП „Калотина“ ни задържаха, направиха обиск в колата, вкъщи, в офиса. Бях отведен в ареста на „Майор Векелски“. Докато бях в ареста, се бяха обадили на г-жа Лулчева и на адв. Стефан Карайотов за повдигане на друго обвинение. То трябваше да бъде повдигнато на 11 септември. „Обвиниха за убийство мъжа на Ивайла Бакалова“ - на 11-ти септември трябваше да ми повдигнат това обвинение, сайтът „Криминално“ го беше написал на 9-и септември. Това обвинение ми го предявиха в крайна сметка на 17-ти август 2021 г. Това казвам, защото не бях пускан при всичките ми около 12 молби за отмяна на мярката с по-лека. При повечето мерки се падаха един и същи съдии – единият е Антон Миталов, другият е председател на Апелативния специализиран съд – г-н Георги Ушев и съдия Галя Георгиева. На повечето мерки бяха те“, каза още съпругът на Ивайла Бакалова.

"Във времето между 26-ти и 27-ми август всички свидетели срещу мен явни и тайни са били разпитвани в тези два дни. Всичко това се е случило след пускането на сигнала ми до г-н Цацаров. Хората, които идваха при мен, бяха няколко, искаха да платя, за да нямам тези обструкции, които ми струпаха. Началото на 2020 г. КПКОНПИ ми предяви иск, който беше за близо 12 милиона и който впоследствие е намален на 3 милиона. Всичко случило срещу мен е основно заради протестите, на които ходих, през 2020 г. На 15 и 16-ти юли отидох на протеста за първи път. Мои близки ми казаха, че се говори, че финансирам протестите, за връзка между мен и Васил Божков, който към този момент не познавах, и на база на това са активирани всички институции", смята Веселин Денков..

По думите му „пратениците на Специализираната прокуратура“ са идвали най-вече по поръчка на Иван Гешев. При Денков са ходили Димитър Франтишек Петров, мъж на име Евгени, родом от Враца, както и адв. Черногорски.

„2018 г. идва Алексей Петров, той поиска да се видим. Каза ми, че ако не платя 120 000 лв., тогава сумата вече беше толкова, с мен ще се случи това, което и с него, После се е оплакал на Ивчето (бел. ред. Ивайла Бакалова“, че съм се държал невъзпитано, защото идвал приятелски да ми помогне. Допускам, че това ее било така“, разказа още Веселин Денков.

#Бакалова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници