ЕС с нови правила за наемите

ЕС с нови правила за наемите

canva

A A+ A++ A

В четвъртък Парламентът прие хармонизирани изисквания за това как трябва да се събират и споделят данни, свързани с услугите за краткосрочно настаняване под наем, с 493 гласа „за“, 14 „против“ и 33 „въздържал се“ . Този регламент има за цел да насърчи прозрачна и отговорна платформена икономика в ЕС, като същевременно защитава потребителите от измамни обяви за краткосрочно настаняване под наем.

Онлайн платформите за краткосрочно настаняване под наем трябва да спазват задълженията по отношение на процедурите за регистрация и споделянето на данни за места за настаняване, разположени в райони, където е установена процедура на регистрация. Лесна процедура за онлайн регистрация ще позволи на съответните органи да идентифицират и проверяват информацията на домакините и техните местата за настаняване.

Онлайн платформите ще трябва да гарантират, че предоставената от домакините информация е надеждна и изчерпателна, и че регистрационният номер е ясно видим в съответната обява. Те също така ще трябва да положат разумни усилия за извършване на проверки на случаен принцип на информацията. Компетентните органи могат да отнемат временно регистрационните номера, да поискат от платформите да премахнат незаконните обяви или да наложат санкции за нарушения на платформи или домакини.


Държавите членки ще трябва да създадат единна цифрова входяща точка за получаване на данни от платформи относно дейността на домакините веднъж месечно (напр. брой нощувки, брой гости, конкретен адрес, регистрационен номер, URL адрес на обявата). Събирането на тези данни ще позволи на властите да наблюдават спазването на правилата за регистрация и ще даде възможност на националните органи да прилагат подходящи политики в сектора на краткосрочното настаняване под наем.

„Градовете преживяват скок в незаконните краткосрочни ваканционни наеми. Това прави градовете в цяла Европа по-трудни за живеене и по-малко достъпни. Този закон изисква платформите да споделят данни с местните власти, което им позволява по-добре да прилагат правилата за краткосрочни наеми, така че жилищното настаняване да остане достъпно за местните жители“, заяви докладчикът Ким Ван Спарентак (Зелени/ЕСА, Нидерландия), предаде novini.bg.

Обемът на услугите за краткосрочно настаняване под наем се увеличава значително с разрастването на онлайн платформи като Airbnb, Booking, Expedia и TripAdvisor. Този тип услуги обхващат около една четвърт от общото туристическо настаняване в ЕС. Въпреки че подобни наеми създават ползи за домакините, туристите и много региони, някои изследователи посочват, че липсата на подходящи правила също допринася за проблеми като по-високи цени на жилищата, изместване на постоянните жители, прекомерен туризъм и нелоялна конкуренция.

Съществуват значителни различия в регистрационните схеми за краткосрочни наеми както между страните от ЕС, така и в тях самите. Според Комисията през 2022 г. 23 държави членки са имали някакъв вид процедура за регистрация на национално, регионално и/или местно ниво, докато други страни обмислят въвеждането им.

#имот

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"