Биткойн продължава да поскъпва към нивото от 60 000 долара

Биткойн продължава да поскъпва към нивото от 60 000 долара
A A+ A++ A

Водещите криптовалути продължават да поскъпват и по време на търговията в сряда, като Биткойнът вече се търгува над 59 000 долара с поглед към важната психологическа бариера от 60 000 долара.

Последното нарастване на пазарите на криптовалута се дължи отчасти на новината, че хонконгската платформа за криптотърговия Matrixport е подала молба за лиценз за криптовалута до Комисията за регулиране на ценните книжа в Хонконг и след новината за разширяване на борсата за криптовалута OKX в Турция.

Вчера основната дигитална валута поскъпна над 57 000 долара за пръв път от повече от две години насам, след като фирмата за корпоративен софтуер MicroStrategy Inc обяви, че е закупила още около 3000 от биткойн токените.

Солидното поскъпване на криптовалутите е и в резултат на очакваното от инвеститорите през април събитие, известно като "халвингът" (halvening), когато "наградата" за копаене (добиване) на биткойн ще бъде отново намалена наполовина. "Халвингът" намалява наполовина количеството токени, които т. нар. "биткойн миньори" получават като награда за работата си. Това се случва на всеки 4 години, като предишното намаление беше през 2020 г. (до 6,25 биткойна за всеки успешно изкопан блок), а следващото се очаква през първата половина на тази година (около април 2024 г., когато наградата за копането ще бъде 3,125 биткойна). Целта на това е ограничаване на предлагането на биткойн до 21 милиона токена.

Въпреки че обемът на търговия е намалял през последните 24 часа с почти 13%, биткойнът се доближава до важното психологическо ниво от $60 000 - последната бариера преди рекордни за всички времена върхове малко под 69 000 долара, достигнати за кратко през ноември 2021 г.

Към 11.00 часа българско време в сряда биткойнът поскъпва към 59 300 долара за пръв път от 29-и ноември 2021 г.

Графика на биткойн (в долари)


#биткойн #поскъпване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници