Навалная разтърси ЕП с речта си за Алексей и Русия

Навалная разтърси ЕП с речта си за Алексей и Русия

стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Путин трябва да отговаря за това, което направи с моята страна, за това, което направи на една съседна, мирна Украйна. Той трябва да отговоря за това, което направи на Алексей. Съпругът ми няма да види каква ще бъде красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. Аз ще направя всичко възможно, за да реализирам неговата мечта - злото да отстъпи и бъдещето да дойде. Това заяви Юлия Навалная в реч пред Европейския парламент в Страсбург.

По-рано станаха ясни датата и мястото на погребението на Навални. То ще бъде на 1 март в Москва. Това съобщи неговата говорителка Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

Вижте цялата реч на Навалная пред ЕП:

„Уважаема г-жо Председател, Уважаеми дами и господа,

Благодаря ви за възможността да говоря тук днес.

След като Владимир Путин за първи път се опита да убие Алексей, живяхме в Южна Германия в продължение на няколко месеца. Той се възстановяваше от отравянето - буквално се учеше отново да ходи и да пише. Ходехме много пеша, понякога и на кратки екскурзии. При едно от тези пътувания посетихме Страсбург. И за мен, и за Алексей това е един от любимите градове, били сме тук няколко пъти заедно.

Сега съпругът ми е мъртъв. И аз отново съм в Страсбург, само че вече не се разхождам из града със семейството си. Заставам на тази висока трибуна и се обръщам към вас, а във ваше лице - и към цяла Европа.

Мислех си, че през 12-те дни, които изминаха от смъртта на Алексей, ще имам много време да се подготвя за това изявление. Но първо прекарахме една седмица в опити да получим тялото му и да организираме погребение. След това избирах гробище и ковчег. Погребението трябва да се състои в петък и все още не съм сигурна дали ще бъде мирно, или полицията ще задържи тези, които са дошли да се сбогуват с мъжа ми.

Въпреки това, сега стоя тук, защото вашите избиратели имат важен въпрос. Те го задават на вас, а вие го задавате на мен - "Как мога да помогна в борбата ви?"

Миналата събота се навършиха две години, откакто Владимир Путин започна пълномащабна война срещу Украйна. Коварна и подла война. Целият свят се втурна да помага. Но изминаха две години, много умора, кръв и разочарование, а Путин все още е там. Използвани са всички средства – оръжия и пари, но нищо не помага.

Случи се най-лошото - всички свикнаха с войната. Тук-там започнаха да казват: "Е, все пак ще трябва да преговаряме с него”. И тогава Путин уби съпруга ми. По негова заповед Алексей беше измъчван в продължение на три дълги години. Беше държан гладен, малко по-малко беше откъснат от външния свят, лишен от посещения, обаждания, дори писма. А после го убиха. Подиграха се с тялото му, подиграха се и с майка му.

От една страна виждам колко шокирани са били всички. Публичното убийство отново накара всички да си спомнят, че Путин е способен на всичко и с него не можеш да преговаряш. Но от друга страна, виждам голямо объркване. Много хора смятат, че руският президент изобщо не може да бъде победен. В отчаянието си сега ме питат: "Как мога да ви помогна?" И аз си мисля как би отговорил Алексей на този въпрос. За целта трябва да ви разкажа малко за това какъв беше той.

Алексей беше изобретател. Винаги измисляше нови подходи във всичко, но преди всичко - в политиката.

Евроизборите са в началото на юни. Много от вас ще водят предизборна кампания - ще се срещат с избиратели, ще дават интервюта, ще се снимат в реклами. Сега си представете, че всичко това е невъзможно. Нито един телевизионен канал не излъчва интервюта. Рекламата не може да бъде пусната, без значение от предлаганата сума. Всички избиратели, които са дошли на срещата, са арестувани заедно с кандидата. Е, добре дошли в Русия на Путин! Но въпреки това Алексей Навални успя да се превърне в най-известния политик в нея и зарази милиони хора с идеите си.

Как? Той винаги е експериментирал. Не ви е позволено да се показвате по телевизията? Научете се как да правят видеоклипове в YouTube. Не ви е позволено да отидете до урните?Измислете тактическа стратегия за гласуване, която ще отнеме от местата на управляващата партия. Той беше обратното на всичко скучно.

Това дава отговор на въпроса. Ако наистина искате да победите Путин, и вие трябва да станете новатори. Трябва да престанете да бъдете скучни. Не може да навредите на Путин с поредната рестрикция или пакет от санкции, които не се различават от предишните. Не може да го победите, като мислите за него като за човек с принципи и морал. Той не е такъв и Алексей отдавна го е разбра.

Нямаш работа с политик, а с кървав мафиот. Путин е лидер на организирана престъпна група. Тя включва главорези и убийци, но всички те са пионки. Главните са хората, близки до Путин, неговите приятели, сътрудници, пазителите на мафиотската група.

Вие и всички ние трябва да се борим с мафията на Владимир Путин. Политическото нововъведение е да се използват методите за борба с организираната престъпност, а не политическата конкуренция. Не дипломатически ноти, а разследвания на заплетени финансови схеми. Не изразяване на загриженост, а издирване на сътрудници на мафията във вашите страни, дискретни адвокати и финансисти, които помагат на Путин и неговите приятели да укриват пари.

В тази борба имате надеждни съюзници - десетки милиони руснаци, които са против Путин, против войната, против злото, което той носи. Не трябва да ги преследвате - напротив, трябва да работите заедно с тях, заедно с нас.

Владимир Путин трябва да отговаря за това, което направи с моята страна, за това, което направи на една съседна, мирна Украйна. Той трябва да отговоря за това, което направи на Алексей.

Съпругът ми няма да види каква ще бъде красивата Русия на бъдещето, но ние трябва да я видим. Аз ще направя всичко възможно, за да реализирам неговата мечта - злото да отстъпи и бъдещето да дойде".


#Юлия Навалная

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници