Източник на FT: Войници от спецчастите на Запада вече са в Украйна

Източник на FT:  Войници от спецчастите на Запада вече са в Украйна
A A+ A++ A

Високопоставен представител на едно от европейските министерства на отбраната заяви пред британския вестник Financial Times, че в Украйна се намират войници от специалните части на западните страни.

"Всички знаят, че в Украйна има западни специални сили - те просто не са го признали официално", каза източникът, пожелал анонимност. Той не разкрива от коя държава са и какви дейности извършват, пише Факти.бг.

Така събеседникът на изданието коментира думите на френския президент Еманюел Макрон, който не изключи европейските страни да изпратят войски в Украйна. Източникът на FT смята, че изявлението на Макрон е насочено към създаване на двусмислие и сдържане на Русия.

Изявлението на Еманюел Макрон не беше подкрепено от ЕС и НАТО. Кремъл заяви, че изпращането на войски от Европа в Украйна ще направи прекия конфликт между Русия и НАТО неизбежен.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният съюз няма планове да изпраща бойни подразделения в Украйна на фона на съобщенията, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от война страна. САЩ също се обявиха против. "Президентът (Джо) Байдън беше ясен, че Съединените щати няма да изпратят войски да се бият в Украйна", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към американското президентство Адриен Уотсън. Тя добави, че Байдън смята, че "пътят на победата" минава през изпращането от САЩ на военна помощ за Украйна, а тя в момента е блокирана от Конгреса.

Изявлението на Макрон предизвика редица коментари, като редица западни държави на практика отхвърлиха идеята му. В ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна, заяви говорител на Европейската комисия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Алиансът няма планове за разполагане на военни в бившата съветска република.

Снимката е илюстративна

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници