Денков обеща: Без бг войски в Украйна

Денков обеща: Без бг войски в Украйна

Стоп кадър/БНТ

A A+ A++ A

Български военни няма да заминават на фронта в Украйна - това увери премиерът акад. Николай Денков.

"Искам да кажа напълно категорично, че по никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна. Самият президент Зеленски изобщо не е повдигал такъв въпрос, а дори и да го беше повдигнал някой, аз ще кажа това, което винаги съм казвал - български войски там няма да отидат", каза премиерът, цитиран от "24 часа".

Той припомни, че България и Украйна са обсъждали само военно-техническа помощ, и изрази готовност да го повтори и пред парламента.

Относно предстоящата ротация той обясни, че процесът върви, а двамата с вицепремиера Мария Габриел имат съгласие за това, че процесът трябва да е плавен.

"Това, което създава повече напрежение, е как в Народното събрание ще бъдат попълнени позициите, свързани с антикорупционната комисия, Висшия съдебен съвет, прокурорския съвет и съответните регулатори", каза Денков.

На въпрос дали до края на седмицата ще стане ясно кой ще бъде външен министър той отговори: "Това е детайл в сравнение с другите големи въпроси, кого стоят. Това, което в важно за нас, е, че трябва да има свободна комуникация с външните партньори, а е ясно, че премиерът и външният министър са тези, които имат ежедневна възможност да комуникират с тях".

"Да", отговори той твърдо дали лидерите ще се разберат помежду си преди ротацията.

Той вече е готов с оценката си на министрите, но все още не са я обсъдили двамата с Мария Габриел. "Аз лично съм доволен от тяхната работа. Ако имам забележки, те са за това, че не бяха достатъчно комуникативни. Имаше един дълъг период, в който вършиха чудесна работа, но за нея малко се разбираше", коментира академикът.

#Николай Денков #ротация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници