Новите изисквания на ЕС за повишаване на МРЗ: Как може да бъдат приложени у нас

Новите изисквания на ЕС за повишаване на МРЗ: Как може да бъдат приложени у нас
A A+ A++ A

ЕС въвежда нови изисквания за повишаване на минималната заплата от 15 ноември. Ключова роля за постигането на достоен стандарт на живот има това да се гарантира, че минималните заплати в различните страни членки са адекватни, смятат експертите. Темата в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS коментират експертът по трудово право към КНСБ Тодор Капитанов и директорът на „Тристранно сътрудничество“ в АИКБ Ивелин Желязков.

Капитанов каза, че в българското законодателство трябва да се направят промени преди 15 ноември. Желязков посочи, че механизмът за определяне на минималната работна заплата /МРЗ/ във всяка страна трябва да отговаря на международните стандарти и на националните особености.

Капитанов е на мнение, че държавата трябва да изготви дългосрочен план за насърчаване на колективното трудово договаряне и механизми за постоянна актуализация на МРЗ. Желязков каза, че някои групи дейности МРЗ е адекватна, но за други е проблем.

Директивата на ЕС трябва да бъде приета, категоричен е Капитанов. Според Желязков трябва да се сравняват сравними величини, за да има резлутат.

#заплата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници