Гл. ком. Серафимов: Пепи Еврото е жив, избягал е в съседна държава

Гл. ком. Серафимов: Пепи Еврото е жив, избягал е в съседна държава

БТА

A A+ A++ A

През 2021 г. в ГДБОП е получен сигнал за търговия с влияние, подаден срещу Петър Петров, по прякор Пепи Еврото. "През ноември същата година в ГДБОП е получен сигнал от Антикорупционния фонд. В него са посочени данни, касаещи обвързаността на бивши и настоящи служители на МВР с охранителната фирма "Делта Гард". Бих определил сигнала като многопластов, с различни сюжети в него. Един от тях е историята около Илия Златанов, собственикът на "Изамет", който е осъществил контакт с Петър Петров. Според Златанов Петров е бил добре запознат с обстоятелствата около делото срещу него и срещу немалък хонорар му е обещано да си възвърне собствеността върху отнети имоти". Това заяви в интервю за Мариета Николаева в „Здравей, България” директорът на ГДБОП главен комисар Явор Серафимов.

По думите му при проверката е установено, че има замесени магистрати. "Може би пак са споменати 3-4-5 човека, които са в съдебната система и са в много добри отношения с Петър Петров. Те са на различни нива, като се започне от Районна прокуратура, през Градска, до Спецпрокуратурата, която към онзи момент още съществува", подчерта шефът на ГДБОП.

Той обясни, че "публично известни са станали някои снимки от посещението на г-н Сарафов в така наречения клуб за магистрати". "Считам, че този клуб е посещаван от много хора. В самия сигнал не се посочва Сарафов да е бил редовен гост, но в последните материали, които бяха излъчени, има такива твърдения. Мисля, че това е споменато в материалите, които сме предали във Върховната касационна прокуратура", заяви Серафимов.

"В нашата проверка се стига до "клуба на "Осемте джуджета". Именно там са проведени срещите. Там Златанов е бил заведен от негови познати, за да се срещне с Петров. Той е бил посредникът. Нямам данни с кого другиго се е срещнал, но самият Златанов е казал, че там е виждал различни хора, които чакат едва ли не на опашка, за да им бъде помогнато за различни проблеми. В хода на тази проверка самият Петров също е бил призован и се е явил като свидетел", категоричен е шефът на ГДБОП.

Материалите по проверката са изпратени във ВКП през януари 2022 г. "Нямаме информация какво е станало по-нататък. Нашите материали са с огромен обем. Става дума за търговия с влияние на Петров. Касае се за измами около неговата група. Информацията представлява повече от 100 листа справка", обясни Серафимов.

"Нямаме обратна връзка по случая. Като цяло самата Прокуратура е длъжна да ни уведоми къде се намира нашият сигнал. В случая това не е направено. Има казуси, по които движението на сигналите се проследява лесно. Но има и такива, по които прокурорът вероятно може да е забравил", посочи той.

Според шефа на ГДБОП няма информация "лицето Петър Петров- Еврото да не е жив". "Това, което знаем, е, че се предполага, че е жив. Предполага се, че е напуснал територията на страната. Знае се, че това не се е случило по легалния начин. Най-вероятно е станало с фалшиви документи или през зелена граница. Предполагаме, че е в съседна държава. На Балканите. Към момента лицето се издирва", посочи Серафимов.

#Пепи Еврото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници