Битката за Белия дом! Доналд Тръмп спечели и в Южна Каролина

Битката за Белия дом! Доналд Тръмп спечели и в Южна Каролина

pixabay

A A+ A++ A

Доналд Тръмп спечели първичните избори на републиканците в Южна Каролина, побеждавайки Ники Хейли в родния ѝ щат и приближавайки се с още една стъпка към спечелването на партийната номинация на републиканците за президент, посочва в. „Файненшъл таймс“, пише БТА.

Асошиейтед прес обяви победата на Тръмп в същата минута, в която затвориха избирателните секции в Южна Каролина в събота вечерта. След преброяването на всички гласове Тръмп води с 59,8 процента срещу 39,5 процента за Хейли.

"Това е една фантастична вечер", каза Тръмп в победната си реч в Колумбия, Южна Каролина, малко след затварянето на избирателните секции. "На 5 ноември ще погледнем Джо Байдън, ще го погледнем право в очите - той унищожава страната ни - и ще му кажем: "Джо, уволнен си! Тръгвай си, Джо!"

Победата на Тръмп в Южна Каролина дойде след убедителни победи в първичните избори в Айова, Ню Хемпшър и Невада миналия месец. Тя повдигна нови въпроси за това колко дълго Хейли ще остане в надпреварата, отбелязва „Файненшъл таймс“.

Тръмп подчерта в победната си реч, че Републиканската партия е твърдо зад него, като каза на поддръжниците си: "Никога не съм виждал Републиканската партия толкова единна, колкото е в момента".

Хейли обаче се зарече да остане в надпреварата, твърдейки, че голяма част от републиканците не искат бившият президент да бъде техен кандидат за Белия дом.

"Има огромен брой гласоподаватели в нашите републикански първични избори, които казват, че искат алтернатива", каза Хейли пред поддръжници на собствената си проява в изборната нощ в Чарлстън. "Аз съм жена, която държи на думата си. Няма да се откажа от тази борба, когато мнозинството от американците не одобряват както Доналд Тръмп, така и Джо Байдън", добави тя.

Хейли похарчи много средства за реклама на кампанията, като използва предизборния си фонд, напълнен с милиони долари от дарения от Уолстрийт и други богати спонсори, които подкрепят нейния консерватизъм от времето на Рейгън и смятат, че тя има по-големи шансове от Тръмп да победи президента Джо Байдън в пряк сблъсък през ноември.

Според сътрудници и на двата предизборни щаба голямата победа на Тръмп над Хейли в родния ѝ щат Южна Каролина е резултат от безмилостна и методична кампания за елиминирането ѝ като заплаха, посочва Ройтерс.

Въпреки че вече си беше осигурил поредица от победи на първични победи, за Тръмп беше от решаващо значение да спечели Южна Каролина - ключов щат за ранните първични избори на републиканците, който често предсказва номинацията на партията за президент. За разлика от 2016 г., когато отново спечели първичните избори в щата, сега Тръмп се изправи срещу съперник, който е спечелил два мандата като губернатор на Южна Каролина и все още е популярен на местно ниво.

Планът беше да се изолира Хейли политически, като се осигури подкрепа от десетки официални представители в щата възможно най-бързо, за да се демонстрира публично, че тя няма шансове да спечели президентската номинация през Южна Каролина, казаха сътрудници, запознати с плановете на предизборния щаб на Тръмп.

Победата на Тръмп в събота не беше пълна, но той все пак победи Хейли с комфортните 20 процентни пункта в нейния роден щат.

"Бяхме изправени пред губернатор с два мандата. Това налагаше демонстрация на сила. Нуждаехме се от силна подкрепа, за да спрем дарителите и избирателите да отдадат предпочитания на Ники", заяви за Ройтерс високопоставен сътрудник от предизборния щаб на Тръмп, пожелал да остане анонимен.

Предизборният щаб на Хейли планира нова рекламна кампания през следващите дни в групата от щати, в които първичните избори ще се произведат в супервторника, 5 март. По данни на „АдИмпакт“ (AdImpact) този месец Хейли е похарчила около 11,4 млн. долара за реклами в родния си щат - с над 10 млн. долара повече от Тръмп.

За да си осигури президентска номинация на републиканците, кандидатът трябва да спечели около 1215 делегати от цялата страна преди официалното гласуване, потвърждаващо номинацията, на националния конгрес на партията в Милуоки, щата Уисконсин, през юли, посочва „Файненшъл таймс“.

Тръмп вече разполага вече с над 100 делегати благодарение на досегашните си победи в първичните избори, а Хейли – около 20.

Двама високопоставени сътрудници от предизборния щаб на Тръмп - Крис Лачивита и Сузи Уайлс публикуваха тази седмица меморандум, в който те отбелязват, че за Хейли "краят наближава". Позовавайки се на обществени и частни социологически проучвания, Лачивита и Уайлс заявиха, че Тръмп е на път да събере достатъчно делегати, за да спечели номинацията на републиканците до средата на март, посочва „Файненшъл таймс“.

В събота говорителят на Тръмп Стивън Чун беше още по-категоричен, като заяви, че Хейли "вече не живее в реалността". Той добави: "Първичните избори приключват тази вечер и е време да обърнем поглед към президентските избори."

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници