Васил Терзиев: Осигурени са 37 милиона лева за увеличение на заплатите в градския транспорт

Васил Терзиев: Осигурени са 37 милиона лева за увеличение на заплатите в градския транспорт

стоп кадър

A A+ A++ A

Осигурени са 37 милиона лева, които са нужни за 15-процентно увеличение, за което сме се разбрали със синдикатите в градския транспорт. Това съобщи столичният кмет Васил Терзиев пред БНТ.

Една част от средствата са от планираното увеличение на билети и карти, друга част идва от държавата - средствата, които тя компенсира за някои карти за деца и пенсионери, обясни той. Друга част идва от икономиите, които ще се реализират в "Метрополитен", свързани с охрана.

"Това, което сме се разбрали със синдикатите, е да си говорим по тази тема. Това, което им казах, е, че път към 30% увеличение няма, ако Министерството на финансите може да се включи, няма проблеми, но път общината да дотира самостоятелно тези 30% няма", добави Терзиев.

В кварталите има проекти за изграждане на паркинги - около 22 са, във всички квартали има поне по един, каза още кметът на София. Някои се строят, други са в процес на проектиране, посочи той.

"Това е много голям проблем, имаме над милион коли. Доскоро не беше задължително да има по едно паркомясто на апартамент, когато се строи нова сграда. Борбата с калните точки и регулирането на движението в кварталите предстои и се работи активно от районните администрации", обясни още Васил Терзиев.

Той посочи, че нищо в града не е спряло, много неща са по-добре - бързо се движат преписки, по-бързо се отговаря на редица сигнали.

Колкото и да се търси някакъв пробив и разлом в нашата група и в последователността на нашата политика - такава няма. Има нормални отношения между партньори, които включват различни мнения и това прави групата още по-силна. Иначе сме още в началото на управлението и не сме имали един спокоен ден откакто сме влезли в управление - избор на председател, комисиите, предстои и бюджета, коментира още градоначалникът.

"Спаси София" няма да бъде опозиция в коалицията, обясни кметът, но призна, че избирането на председател на Общинския съвет все пак е дало възможност работата да започне, макар политическото противопоставяне да се е изострило.

"Никой не се изживява като опозиция - нито в коалицията, нито в управлението. Ние многократно сме заявявали, че въпреки всички трудности, ще намерим решения, които са в интерес на софиянци. В крайна сметка за това ни е гласувано доверие, но сме длъжни да даваме контекст защо някои неща ще бъдат доста по-трудни, отколкото би ни се искало и защо зад лозунгите колко много обичат София и правят за София, някои от политическите партии няма никаква същност в действията им", посочи Терзиев.

Според него сега поне има работещ Общински съвет и може да продължи политическото противопоставяне, но това със сигурност няма да направи работата по-лесна.

"Пак се изостриха отношенията между различните партии, пак се видя колко големи са разликите, които имаме във вижданията за управлението на този град и начина на управление. То се вижда в самия процес - през цялото време как ние подходихме отворено, прозрачно. Да се съгласим върху ключовите точки, върху които имаме 80% припокриване и да кажем - по другите ще имаме различия, но за тези ще се съгласим. Дайте да измислим какъв да бъде принципа на разпределение на комисиите - пропорционален, без да се слагат имена и без да казва тази комисия на кой е, но да има някаква логика, подчерта кметът.

По думите му, от всички "важни" комисии, тези които имат 23-ма представители в Общинския съвет, което е повече от втората и третата партия взети заедно, нямат нито една.

"Говорим как ще променим управленския модел на столицата, в същото време това идва от БСП и в същото време подкрепят тези комисии, които имат най-много отношение към икономическия живот и управлението на финансите - представителите на ГЕРБ", поясни Терзиев.

Независимо каква политическа партия представляваме, нашият топ приоритет трябва да бъдат гражданите на София и града. Това, за което се боря е да има ефективно и прозрачно управление и да не се пилеят ресурсите на този град, добави столичният кмет.

#Васил Терзиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници