Преминаването към електрически автомобили може да намали астмата сред децата

Преминаването към електрически автомобили може да намали астмата сред децата

canva

A A+ A++ A

Ако всички моторни превозни средства в САЩ бъдат с нулеви емисии до 2040 г. и електрозахранването също бъде подсигурено със зелена енергия, в страната би имало 2,7 милиона по-малко детски заболявания на горните дихателни пътища годишно и 2,8 милиона по-малко кризи на астма сред децата, съобщи ЮПИ, предаде БТА.

Случаите на бронхит сред децата биха намалели със 147 000, посочва доклад на Американската асоциация по белодробни болести.

"Замърсяването на въздуха вреди на здравето и благосъстоянието на децата, а транспортният сектор е водещ източник на замърсяване на въздуха", казва президентът на Асоциацията Харолд Уимър. "Емисиите от превозните средства са и най-големият източник на въглеродно замърсяване в страната, което стимулира изменението на климата и свързаните с него вреди за общественото здраве."

Не става въпрос само за прякото въздействие на отработените автомобилни газове върху белите дробове на подрастващите, добавя Уимър. Изкопаемите горива са също основен двигател на изменението на климата, което оказва особено въздействие върху детското здраве.

"Изменението на климата увеличава замърсяването на въздуха, екстремните метеорологични условия, наводненията, алергените, както и горещините и сушата, което води до по-голям риск от горски пожари", обяснява Уимър в прессъобщение на Американската белодробна асоциация. "Децата са по-уязвими от въздействието на изменението на климата. Със засилването на последиците от изменението на климата рисковете за здравето и бъдещето на децата ще продължат да нарастват", добавя той. "Ето защо Американската асоциация по белодробни болести работи усилено в подкрепа на решения за преход към бъдеще с нулеви емисии."

Според доклада "състоянието на въздуха" повече от 27 милиона американски деца и тийнейджъри живеят при нездравословни нива на поне един замърсител на въздуха. Сред тях са 1,7 милиона деца с астма - група, която е особено уязвима при мръсен въздух.

#Асма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници