Асен Василев: Очаквам да има ротация и преговори за независими регулатори

Асен Василев: Очаквам да има ротация и преговори за независими регулатори

Стоп кадър

A A+ A++ A

Министърът на финансите Асен Василев изрази днес очакване да има ротация в българското правителство. Той говори пред български журналисти в белгийския град Гент, където участва в среща на своите колеги, свикана от Белгийското председателство на Съвета на ЕС.

Василев съобщи, че е имал срещи с председателите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и на еврогрупата Паскал Донахю, със зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с еврокомисаря Паоло Джентилони. Министърът добави, че според прогнозите на ЕЦБ и на ЕК България ще изпълни показателя за инфлацията тази година, което открива възможност за присъединяване на страната към еврозоната догодина, предав БТА.

Влизането в еврозоната изисква стабилна политическа среда и редовно правителство, коментира Василев. Той добави, че няма законодателни спънки пред въвеждането на еврото у нас. Остава само законът за приемане на еврото, който е в консултация в ЕК и в ЕЦБ, но то е чисто технически, каза министърът.

За да може да продължи работата интензивно, е необходима политическа стабилност, посочи Василев. Той отбеляза, че тежки законодателни промени, отлежавали с години, са били придвижени напред миналата година. По неговите думи задачата тази година е приетите законови промени да заработят.

Това зависи и от кадровата политика, какви хора ще има в регулаторните органи, за да бъдат независими и да работят в полза на гражданите, и от институционалната стабилност на тези органи. Това е процесът, през който трябва да минем с ГЕРБ-СДС, за да видим как тези органи да заработят реално в полза на гражданите, а не на една или друга политическа сила, обобщи Василев.

Не мисля, че меморандумът е препъникамък, той много ясно поставя въпроса за работата на регулаторите и предлага процес, как да се избират членовете на тези регулатори, да бъде ясно кой носи политическата отговорност за номинациите. Готови сме да дискутираме как да постигнем работещи регулатори, дали сме предложение как да се постигне. Ако има други предложения, нека ги чуем, предложи Василев.

#Асен Василев #ротация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници