Германия легализира канабиса

Германия легализира канабиса

Pixabay

A A+ A++ A

От 1 април германците ще могат легално да ползват марихуана - те ще могат да държат 50 грама вкъщи, което се равнява на около 160 цигари, и 25 навън - близо 80 цигари. Това стана възможно, защото долната камара на парламента гласува в петък законопроекта с мнозинство от 407 гласа при 226 "против" и четири гласа "въздържал се". Отглеждането на канабис вкъщи също ще бъде легализирано, като на едно домакинство ще бъдат разрешени до 3 растения. Очаква се законопроектът да бъде приет от Горната камара (Бундесрата) на 22 март.

Полицията в някои части на Германия вече често си затваря очите за пушенето на обществени места, въпреки че притежаването на марихуана за развлечение все още е незаконно.
Според министъра на здравеопазването Карл Лаутербах, който е инициатор на реформите, употребата на канабис сред младите хора се увеличава от години въпреки съществуващия закон. Неговата цел е да подкопае черния пазар, да защити пушачите от замърсен канабис и да прекъсне източниците на приходи за организираните престъпни групи.

С този вот Германия преодоля още едно препятствие в плановете на коалиционното правителство за ограничено законно ползване на марихуана, подчинено на множество правила, регулации и рестрикции.

Пушенето на марихуана в близост до училища, детски и спортни площадки остава забранено. Всъщност пазарът ще бъде строго регулиран, така че намирането и купуването няма да бъде лесно.

При окончателно одобряване на закона отглеждането и притежанието на малки количества канабис за лична употреба от пълнолетни лица ще бъде разрешено от 1 април, докато дружествата за споделено отглеждане и използване на канабис ще могат да функционират легално от 1 юли.

Плановете за легализиране на марихуаната бяха силно критикувани от медицински асоциации, от съдебната власт и местни политици. Германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах обаче заяви, че настоящата ситуация “не е приемлива по никакъв начин“ и допълни, че основната цел на законопроекта е да контролира разпространението и да пребори нелегалната търговия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »