Христо Иванов: Борисов ми се обади и възобновихме диалога

Христо Иванов: Борисов ми се обади и възобновихме диалога

БНТ/Панорама

A A+ A++ A

"Г-н Борисов днес ми се обади и възобновихме диалога. Ще преговаряме, ще се опитаме да има правителство". Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов по "Панорама" в петък вечерта. Той уточни, че това правителство трябва да прави реформи и че ПП-ДБ са обявили преговорната позиция и са готови за преговарят по по-добри идеи.

По повод регулаторите Иванов каза, че са искали да се разберат с ГЕРБ-СДС и изведнъж г-н Пеевски се взривил, че неговият дял няма да бъде гарантиран. С това Иванов си обяснява неочакваното му изригване.

"Този тип политическо поведение трябва да бъде прекратен, това в същината си е опит за шантаж. Той (Пеевски - б.р.) каза важна фраза, без ДПС не може да има управление". Ако някой си мисли, че без изборен резултат ще има дял или пай, това не е редно", смята още той.

"Правителството е с много сложна формула. Много е важно да сме сигурни, че ще има продължение на антикорупционна реформа, съдебна реформа, обществено убедителен избор на регулаторите, които са над 30", каза лидерът на ДБ.

"Не е просто съществуване на правителство, в следващите месеци се очакват реформи, включително и на службите за сигурност. Мнозинството с всичките трудности и разделения между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, е трудно създадено, но без да го има правителството, няма да го има и парламента. Споделяме тази отговорност", каза още той.

"С промяната на конституцията беше заложено регулаторите да са независими. Хората, които ще изпратим да имат високи нравствени и професионални качества. В тези разговори ние поставяме темата, регламента, веднъж като се разберем за него, ще се разберем и за номинациите.

За предложените от партиите членове на регулаторите, той каза, че искането от ПП-ДБ е проверка за интегритет, за съмнения за корупция. След това оценка на професионалните им качества.

След като имаме пълната картина на качествата, в конкурентна среда можем да ги изберем", каза Иванов и допусна номинации и от организации. Според него докато едни подкрепяме правителство и парламент, друг с плаващи мнозинства си осигуряват регулаторите. Затова иска ясна процедура, регламент и ясна политическа отговорност. Той заяви, че в момента регулаторите са от ГЕРБ-СДС. Той се усъмни дали в тях няма да се открият проблеми като този с Нотариуса.

Когато предишната председателка на парламентарната група на ГЕРБ обявила разпределение на позициите по формулата 1 към 3, нямало скандал, когато сега ПП-ДБ описват ясна процедура, сега е скандал, реагира още той.


#Христо Иванов - ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници