Проучване: Най-големият страх на българина е да не се разболее

Проучване: Най-големият страх на българина е да не се разболее

canva

A A+ A++ A

Най-големите страхове на българите са от болести, бедност и война. Това сочи изследване на социологическа агенция “Eстат”. “От нищо не ме е страх”, казват 6,2% от участниците в проучването. В тази група повече - 9%, са мъжете, докато безстрашните представителки на нежния пол са едва 3,8%.

43,3% oт отговорилите се опасяват от разболяване, а 36,7% - да не обеднеят. Тези страхове изместват войната (33,5%) на трето място сред заплахите, които смущават съня му. Страхът от бежанци е едва 2%, а 2,7% са много тревожните на тема “екология”. Още 7,7% са тези, които се боят от природни бедствия и катаклизми, а това включва и страховете от земетресения.

Социологът Иво Желев посочи в ефира на "Твоят ден", че страховете са подсилени от периода след COVID пандемията. "Тези на младите са най-вече в посока финансови неуспехи, депресия и насекоми. Другата група - между 50 и 60 години, се страхува от болести, война и загуба на доходи. Жените са много по-тревожни", обясни той.

По думите му в големите градове страховете са от болести, докато в малките населени места - от война. "Богатите се страхуват от болести, не толкова от загуба на доходи. Между 5 и 6% имат аерофобия, други се страхуват от зимата, от лекар и зъболекар", посочи социологът.

#страх

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници