Кирил Петков: При ротацията, за да бъде сменен министър, оставката му ще бъде поискана и от двете страни

Кирил Петков: При ротацията, за да бъде сменен министър, оставката му ще бъде поискана и от двете страни

БТА

A A+ A++ A

Съпредседателят на ПП допусна, че Мария Габриел може да бъде министър по европейските въпроси, а да се случат промените у нас, важни били и институциите в ЕС, а Николай Денков бил пътя към тях

Българите трябва да осъзнаят, че три-четвърти от живота им не зависиси от парламента. И ние казваме на ГЕРБ: За да продължим заедно, трябва да сменяме тези регулатори. Искаме регулаторите да бъдат така направени, че да не може никой политик да им вдигне телефона, заяви Кирил Петков по Нова тв. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" коментира меморандума, който ПП-ДБ оповестиха снощи. Той засяга регулаторите, службите, съдебната система. Петков се притеснявал, когато регулаторите не работели в обществен интерес.

"Не е важно политиците с кого се срещат, важно е регулаторите да не се срещат с никого и никой политик да не им вдига телефона, добави той. Петков даде пример, че когато го избрали за премиер, същия ден се качила цената на тока, защото тя не зависела от министър-председателя, а от КЕВР. По думите реагирал срещу КЗК, защото не им вярвал.

"Трябва да светнем лампите в процеса, всички трябва да виждат как се избират регулаторите", обяви още той. И призна, че още нямали обратна връзка от ГЕРБ за меморандума. "Ние гарантираме, че 50% от нашите назначения ще бъдат наистина независими", каза той и припомни, че ПП-ДБ предложили съдията Борислав Белазелков за КС.

"Когато си във ВСС или регулатор трябва да си независим", обобщи съпредседателят на ПП.

Попитан защо се е срещал с бизнесмена Спас Русев, каза, че срещата била 2 минути. Преди 10 години се запознал с него в САЩ, сега Русев бил дошъл от Лондон и го поканил да се видят. Отишли в най-близкото кафене до парламента.

"Ако паднем и отидем на избори, ще бъде само, защото ГЕРБ и ДПС се надяваха да имат две трети в комплект, а ние казахме, че трябва да са по-равно", върна се отново към регулаторите.

Според него поне 50% там щели да бъдат безспорни, защото сега в регулаторите били 100% спорни.

Попитан защо вътрешният министър не казва дали Мартин Нотариуса е със статут на сътрудник, Петков каза, че при всички случаи Калин Стоянов трябва да отговори.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници