Облекчения в здравната система: Договориха повече изследвания без постъпване в болница

Облекчения в здравната система: Договориха повече изследвания без постъпване в болница

canva

A A+ A++ A

По-голям брой изследвания и процедури за пациентите без постъпване в болница и по-високи цени на клиничните пътеки са заложени в анекса към Националния рамков договор за медицински дейност, който беше подписан днес.

Управителните съвети на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Българския зъболекарски съюз (БЗС) подписаха с НЗОК анексите към Националния рамков договор за медицинските дейност и Националния рамков договор за денталните дейности за периода 2023 – 2025 г., предава БТА.

По силата на анекса повече обществени пари трябва да се похарчат за достъп на пациентите до профилактични прегледи, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата. Изследването ядрено-магнитен резонанс ще се назначава по облекчена процедура, което да спести чакането от няколко седмици, а гастроскопията и колоноскопията ще се правят за ден в болница или в поликлиника.

От 1 март цените на клиничните пътеки се увеличават средно с 20%, като не е ясно доколко това ще помогне на областните и общинските болници да осигурят достатъчно високи заплати на медиците, така че да избегнат финансовите санкции, заложени в анекса и в сила от 1 юни. Колкото до рамката, по която ще работят зъболекарите, съществена промяна в здравния пакет няма. Договорени са 3 милиона лева допълнително, чрез които от 1 май да се намали доплащането за пациентите при необходимост от протези, съобщава БНР.

През тази година в бюджета на Здравната каса са заложени разходи за над 8 млрд. лева.

„Важно е държавата да може да гарантира, че договореността между съсловните организации и НЗОК е в полза на всички граждани“, каза министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.

Председателят на БЛС Иван Маджаров посочи, че продължава политиката за по-добра медицинска помощ, интересът към работата в извънболничната помощ да се повишава, подобрява се достъпът на пациентите до повече изследвания, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите в извънболничната помощ. По думите му акцентът е върху извънболничната помощ и високотехнологичната медицина в болничната помощ.

Този договор дава по-добри условия за лекарите и за пациентите, каза председателят на БЗС Николай Шарков. Отделени са три милиона лева за зъботехническа дейност, които ще бъдат адекватно разпределени. Тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа дейност. По думите му денталната помощ е осигурена за деца и възрастни. Няма нито един пациент, потърсил помощ през задължителното здравно осигуряване и да не е получил, каза още той.

Управителят на Здравната каса Станимир Михайлов посочи, че целта е да има спокойствие и ясни правила. По думите му по време на преговорите за двата документа експертите са се водили от интереса на пациента, заложени са контролни механизми, гарантиращи ефективно и по-справедливо разпределяне на средствата на НЗОК.

В новия Рамков договор се предвижда изследвания да могат да се правят с еднодневни процедури в болници и диагностично-консултативни центрове, без да се налага хоспитализация. В момента поради това, че някои изследвания се правят само в болнични условия, болниците масово записват пациенти в излишни хоспитализации, които често са и фиктивни - при проверка се оказва, че пациентът е у дома си. По този ред се оправдават редица засечени в проверки нарушения с получени неправомерно средства от НЗОК.

Властите активно обсъждат възможността за масово въвеждане на еднодневните хоспитализации като ефективен начин за спиране на практиката за източване на средства от НЗОК. Идеята е да заместят тридневните хоспитализации, чрез които в момента се източват публични средства неефективно.

За пръв път се въвежда и минимален и максимален болничен престой при лечението на инсулт. Това ще позволи пациентите с тежък инсулт да не бъдат изписвани след четвъртия ден от болницата, а да могат да останат до 10 дни под наблюдението на лекарите.

В подкрепа на иновациите в медицината за първи път се предлага отделен ред извън общия бюджет за роботизирана хирургия.

Лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения и се включва към дейностите, за които се определят индикативни стойности (като раждане и хемодиализа), заплащани от НЗОК. Освен това палиативни грижи за пациентите с онкологични заболявания ще могат да се ползват два пъти в годината по 30 дни при два пъти по 25 дни сега.

#болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници