Зеленски отправи молба към Илон Мъск и призна, че армията му е изправена пред трудна ситуация

Зеленски отправи молба към Илон Мъск и призна, че армията му е изправена пред трудна ситуация
A A+ A++ A

Украинската армия е изправена пред изключително трудна ситуация в някои части на фронта, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Киев призова технологичната компания Space X да попречи на руснаците да използват интернет терминалите й в окупираните райони на Украйна.

"Сега ситуацията на няколко места на фронтовата линия е много трудна - именно там, където руските войски са концентрирали максимално резервите си. Те се възползват от забавянето на помощта за Украйна. Това са неща, които се усещат много - дефицит на артилерия, нужда от средства за противовъздушна отбрана на фронта и на оръжия с голяма далекобойност", заяви Зеленски.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Съединените щати да доставят, каквото са обещали. Според него е жизненоважно Конгресът да се споразумее за пакета военна помощ за Киев в размер на 60 милиарда долара. Законопроектът беше одобрен от Сената, но бъдещето му в долната камара изглежда несигурно, след като председателят й Майк Джонсън обяви, че няма да го подложи на гласуване.

Канада от своя страна съобщи, че ще дари 800 дрона на Украйна, за да подпомогне действията й срещу Русия.

Украинските власти пък заявиха, че са поискали от компанията на предприемача Илън Мъск Space X да предприеме действия, за да попречи на руснаците да използват интернет терминалите на Starlink в окупираните от тях райони на Украйна.

Миналият месец ръководителят на украинското военно разузнаване Кирило Буданов съобщи, че руските сили използват хиляди терминали, след като са ги закупили от руски фирми, които са се сдобили с тях чрез посредници.

При посещението си в Токио премиерът на страната Денис Шмигал заяви, че Украйна иска нови санкции срещу Русия от страна на ЕС и Япония. Той посочи, че Киев очаква Брюксел да обърне внимание на увеличението на износа на зърно от Русия.

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници