Sailfish OS обещава подобрен мултитаскинг и лесен интерфейс

Sailfish OS обещава подобрен мултитаскинг и лесен интерфейс
A A+ A++ A

Финландската стартъп компания Jolla (чете се йола), която поднови работата по платформата MeeGo, обяви първите подробности за операционната система, по която работи, и показа за пръв път нейния интерфейс. Системата с отворен код се нарича Sailfish и ще се появи в различни устройства, включително смартфони, умни телевизори, автомобилни системи и таблети. Днес беше представена и сделка със ST-Ericsson за използване на процесорите NovaThor на компанията в първите продукти със Sailfish, както и сделка с финландския оператор DNA за предлагане на първите смартфони с платформата.

Сред основните възможности на Sailfish е способността за подобрена многозадачна работа, изразяваща се в едновременната работа на много приложения и дори възможност за взаимодействие с тях от началния екран. Ще можете например да поставите на пауза музикалния плеър или да прекъснете активен разговор, без да се налага да отваряте съответното приложение, тъй като информацията ще е достъпна директно върху основния екран. Така платформата ще се опита и да намали броя на жестовете, необходими за достъп до информацията. Интерфейсът включва и функция, наречена Pulley Menu за още по-бърз достъп до статус съобщенията и лесна персонализация.

Налице е и лесна съвместимост с приложения за Android - според компанията много от тях ще могат да работят директно без никаква промяна. Все пак ще са нужни някои модификации, за да могат те да се възползват максимално от възможностите на Sailfish, а за най-добри резултати е добре приложенията да бъдат портнати към нативен QT/QML код. Ще се поддържат и HTML5 технологии. На разположение е и SDK пакет с отворен код, който включва Mer Core, Qt Creator, Jolla UI компоненти, Sailfish UI framework и интерфейсите за приложения Sailfish.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници