Кран монтира реставрираните по-малки коне върху паметника на Цар Освободител

Кран монтира реставрираните по-малки коне върху паметника на Цар Освободител
Символът на София беше демонтиран на 5 септември, след като бяха отрязани краката на коня от основната фигура в композицията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кран монтира двете малки фигури на коне на паметника на Цар Освободител пред Народното събрание, които се намират отстрани на основната фигура.

Реставрираните вече фигури са на княз Николай Николаевич и Граф Игнатиев.

„Искаме да свършим максимално работа преди настъпване на зимния сезон“, каза координаторът на проекта по възстановяването на паметника Любомир Петров, цитиран от БГНЕС.

Основната фигура също е готова и съвсем скоро ще бъде поставен и конят на Цар Освободител.

„Той има нови перфектни крака, с перфектна конструкция от неръждаема стомана, която ще гарантира много дълъг живот на фигурата на открито“, каза Любомир Петров.

Архитектът заяви още, че ще се постараят до края на годината да поставят всички елементи на коня, а самият процес по реставрация според него върви перфектно.

Символът на София беше демонтиран на 5 септември. Очаква се реставрацията на паметника да приключи до края на годината и да посрещнем 3 март 2013 г., когато честваме 135-годишнината от Освобождението на България от турско робство, с паметник на Цар Освободител, както е изглеждал преди 105 години.

Паметникът на Цар Освободител е една от най-добрите работи на известния италиански скулптор Арналдо Дзоки. Той е открит тържествено през 1907 г.

#Цар Освободител #паметник #реставрация #Любомир Петров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници