Въпреки забраната: Луковмарш все пак се проведе (ОБНОВЕНА)

Въпреки забраната: Луковмарш все пак се проведе (ОБНОВЕНА)

БНТ

A A+ A++ A

Въпреки напрежението около Луковмарш и заявките, че той ще бъде забранен, шествието по софийските улици все пак се проведе.

Вчера Столичната община информира, че не е разрешила провеждане на шествието с начална точка НДК. В случай че такова се проведе, ще бъде издадена заповед за прекратяване, категорични бяха от Столичната община.

Организаторите обаче заявиха, че няма да споменават името на Христо Луков и в редици по трима, с български знамена и плакати на генерали и офицери от българската армия, мъжете в черно тръгнаха по ул. "Алабин". Нямат право да носят забранени знаци, забранено е пушенето, пиенето и скандирането, предаде БНТ.

Освен това организаторите твърдят, че заповедта от бившия кмет Йорданка Фандъкова за забрана на марша е паднала в съда и те имат право да провеждат мероприятието.

Събитието бе охранявано от десетки бусове и коли на полицията.

То бе предшествано от друго шествие - против Луковмарш. Неговата начална точка бе езерото "Ариана" в Борисовата градина, премина през Орлов мост и Софийския университет, продължи по бул. "Дондуков" и приключи пред Централна минерална баня.

Снимка: БТА

Демонстрантите носеха транспарант с надпис: "Без нацисти по улиците" и скандираха "Солидарността между хората е нашето оръжие срещу омразата". Събитието също премина при засилено полицейско присъствие.

Левицата също излезе с позиция против Луковмарш.

"БСП години наред отново и отново предупреждаваше, че възхвалата на ген. Христо Луков не е безопасна, че тя е бомба със закъснител, която рано или късно ще нанесе тежки поражения, но година след година Столична община разрешаваше факелното шествие, а властта тайно одобряваше тази манифестация на омразата", се посочва в позицията, разпространена от пресцентъра на партията.

"Така възникна неофашизмът в България - като незаконно дете на политическия чадър, благосклонни политици и мракобесните опити за постоянно пренаписване на историята. Това изопачаване на истината доведе държавата до неспособност да се противопостави на омразата, екстремизма, ксенофобията и антисемитизма", посочват в позицията си от левицата.

"Това не е борба с новата чума на 21 век, това е имитация. Как да повярваме на всички декларации срещу шествието, когато идват от хора, които отказват да признаят, че фашизъм в България е имало и че антифашистката съпротива е един от светлите момента на страната по време на Втората световна война?

Българската социалистическа партия винаги се е противопоставяла на реабилитацията на фашизма, винаги е била глас на историческата памет и сила срещу всяка политическо мракобесие, което се разхожда по улиците на града.

Ние сме носителите на автентичния антифашизъм - онзи, който никога няма да предаде идеалите за общество без омраза, ксенофобия и екстремизъм. Но няма и как да приемем политическото лицемерие, което останалите партии демонстрират. Декларациите не са достатъчни. Красивите приказки не стигат", посочват още от формацията.

Според партията битката с Луковмарш и причините, които го пораждат, е много по-комплексна и започва с признаването на истината. Неофашизмът е заплаха за целия свят, пише още в позицията на БСП.

#"Луковмарш"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници