Екстрадират двойния убиец от "Соло" с полет на 1 март

Екстрадират двойния убиец от "Соло" с полет на 1 март

НОВА

A A+ A++ A

Узбекистан ще ни предаде на 1 март с полет от Мюнхен до София Илиян Тодоров, който е осъден за двойното убийство на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотека "Соло" в София. Това съобщи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Припомняме, че жестокото двойно убийство беше извършено в ранните часове на 18 април 2009 година в центъра на София. Там се засичат две компании, едната от които току що е излязла от дискотека "Соло", която се намира на метри от Съдебната палата. След разменени реплики един от младежите вади нож и намушква трима от опонентите си. След това се качва на такси и изчезва. 21-годишният Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед, издъхва на място, а 24-годишният Васил Александров - в линейката на път за болница. Тежко ранен е приятелят им Кирил Димитров.

Илиян Тодоров беше задържан в Узбекистан в началото на март тази м.г., при опит да напусне страната през летището в Ташкент с полет за Истанбул.

При гранична проверка, летищните власти са установили, че Тодоров използва фалшив руски паспорт и са го задържали. Установили реалната му самоличност и тогава разбират, че Тодоров е издирван с червена бюлетина на Интерпол за влязла в сила присъда за двойно убийство, постановена от ВКС на Република България. Тогава бюрото на Интерпол в Ташкент уведомява незабавно своите колеги в София за задържането на Тодоров, а на 9 март Върховната касационна прокуратура изпраща искане за екстрадицията на Тодоров в България за изтърпяване на наказание "доживотен затвор". Срещу Тодоров обаче е образувано наказателно производство за документно престъпление (ползване на фалшив паспорт) в Узбекистан и той е изправен пред Мирабадския районен съд за наказателни дела в Ташкент, който през юли т.г. го осъжда на 5 години и 1 месец затвор.

Документи, според които на 6 декември в посолството на България в Ташкент пристигнал узбекистански гражданин, който се представил за служител в затвора в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Поискал от посолството на Тодоров да бъде издаден документ за депортиране в България, тъй като в същия ден е влязла в сила подписана от президента на Узбекистан Шавкат Мирзийоев амнистия на Тодоров и следва той веднага да бъде освободен от затвора.

От посолството с грама незабавно информират българското Министерство на външните работи, Министерството на правосъдието, Върховната касационна прокуратура и главния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

Тогава дирекция "Международно оперативно полицейско сътрудничество" в МВРизпращат спешно запитване за случая до бюрото на Интерпол в Ташкент. От там незабавно отговорили, че на 6 декември 2023 година българският гражданин Илиян Тодоров е освободен от затвора в Алмалъйк и незабавно е задържан по искането на България за екстрадиция. От Интерпол - Ташкент са поискали от офиса на главния прокурор в България незабавно да придвижат документите за екстрадиция чрез Главната прокуратура на Република Узбекистан, пише "24 часа".

Илиян Тодоров беше в неизвестност от края на 2011 година.

#Илиян Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"