Руското оръжие, на което САЩ не могат да противодействат

Руското оръжие, на което САЩ не могат да противодействат

goodfon.ru

A A+ A++ A

Какво представлява ядреното оръжие с космическо базиране, за което САЩ предупредиха Конгреса и съюзниците си в Европа, че Русия може да използва срещу сателитите на Запада?

Точното естество на оръжието - и дали то съществува в действителност - е неясно. Но заплахите срещу сателити могат да предизвикат всякакъв вид проблеми - нарушаване на комуникациите, наблюдението, разузнаването и командването и контрола по целия свят, включително в ядрената сфера. Не е ясно защо Русия би трябвало да използва ядрени оръжия, за да унищожи сателит. В. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че САЩ нямат възможност да противодействат на такова оръжие. Ето това, което е известно и неизвестно, пише БТА, цитирайки статия на агенция "Ройтерс".

КАКВО КАЗВАТ САЩ?

САЩ съобщиха на Конгреса и съюзниците си в Европа за нови разузнавателни данни, свързани с руския ядрен потенциал, който би могъл да представлява международна заплаха, съобщи вчера пред Ройтерс информиран по въпроса източник. Новите възможности, свързани с опитите на Русия за разработване на оръжие с космическо базиране, не представляват такава заплаха за САЩ, която да налага спешни действия, каза източникът.

По-късно някои източници заявиха, че предупреждението е свързано с руските възможностите в космоса и със сателитите. Един от източниците заяви, че въпросът е сериозен, но не е свързан с активна възможност, нито трябва да бъде причина за паника. Позовавайки се на сегашен и бивш американски официален представител, в. "Ню Йорк Таймс" съобщи по-рано, че новата разузнавателна информация е свързана с опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие с космическо базиране. Американската телевизия "Ей Би Си нюз" също предаде, че разузнавателната информация е свързана с такъв потенциал. Сегашни и бивши американски представители заявиха, че ядреното оръжие не е било в орбита.

КАК СЕ СТИГНА ДО РАЗКРИВАНЕТО МУ?

Разузнавателната информация излезе наяве, след като конгресменът Майк Търнър, председател на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, направи вчера необичайно и загадъчно изявление, в което предупреди за "сериозна заплаха за националната сигурност".

ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В КОСМОСА?

Русия и САЩ са безспорно най-големите ядрени сили - взети заедно, арсеналите им представляват около 90 процента от ядрените оръжия в света и двете държави имат модерни военни спътници в орбита около Земята. В първите години на Студената война, след като Русия направи скок напред в космическата надпревара и двете страни създадоха междуконтинентални балистични ракети, Западът предложи договор, който да забрани ядрените оръжия в космоса.

Крайният резултат бе Договорът за космоса от 1967 г., който забранява извеждането на каквито и да било оръжия за масово унищожение в околоземна орбита или в космоса. САЩ смятат Русия и Китай за най-големите си конкуренти сред държавите и твърдят, че и двете страни разработват редица нови оръжейни системи, включително за увеличаване на своите ядрени, кибер и космически способности. Русия твърди, че доминиращата роля на САЩ след Студената война рухва и Вашингтон от години сее хаос по цялата планета и пренебрегва интересите на други сили. Москва твърди, че САЩ също така разработват множество нови оръжия.

КАКВО КАЗВА РУСИЯ?

Русия нито потвърди, нито отрече съществуването на такова оръжие, но отхвърли предупреждението на САЩ като "злонамерена измислица" и трик от страна на Белия дом, който цели да накара американските конгресмени да одобрят повече средства за противодействие срещу Москва. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че няма да коментира същината на тези съобщения, докато Белият дом не разкрие подробностите. Но той каза, че предупреждението на Вашингтон е очевидно опит да бъде накаран Конгресът на САЩ да одобри повече средства.

"Явно е, че Белият дом се опитва, по какъвто и да било начин, да насърчи Конгреса да гласува законопроект за отпускане на средства, това е очевидно", каза Песков. "Ще видим какви трикове ще използва Белият дом", добави той. Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, главната фигура на Москва относно контрола на въоръженията, обвини САЩ в "злонамерена измислица", съобщи руската информационна агенция ТАСС.

#САЩ #Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници