Столтенберг хвали България, Румъния и Турция, че работят заедно за разминирането на Черно море

Столтенберг хвали България, Румъния и Турция, че работят заедно за разминирането на Черно море

Стоп кадър/ФБ/НАТО

A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали България, Румъния и Турция за създадената между тях коалиция за разминиране в Черно море.

След заседанието на министрите на отбраната той каза още, че предстои създаването на нов тренировъчен център НАТО - Украйна в Бидгошч, Полша.

Столтенберг поздрави трите черноморски страни и за това, че са дали възможност на Украйна да изнася значителни количества зърно:

"Приветствам това, че България, Румъния и Турция, три членки на НАТО и страни от Черноморския регион работят заедно за разминиране и както беше заявено на днешната среща, комбинацията от действията им позволява на Украйна да използва териториалните им води. Победата, която храбрите украинци постигнаха над руската флота в Черно море, им позволи да отворят отново маршрута за износ на значителни количества зърно и други стоки".

Генералният секретар изрази надежда трите страни да продължат с общите усилия в подкрепа на Украйна да отблъсква руската флота. На днешната среща бе взето решение за откриване за съвместен център между НАТО и Украйна за анализ, тренировки и обучение, каза Столтенберг. Той ще се намира в полския град Бидгошч. Целта му е да създаде структура за украинските сили, за да се обучат заедно със съюзниците си от пакта.

Група съюзници са се ангажирали да доставят на Украйна 1 милион дрона. 20 страни членки са се споразумели да създадат коалиция по разминирането на територията на страната, каза още Столтенберг, предаде БНР.

#Йенс Столтенберг #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници