Тръмп не се отказва от изказването си за НАТО и Русия

Тръмп не се отказва от изказването си за НАТО и Русия

фейсбук

A A+ A++ A

Бившият държавен глава на САЩ Доналд Тръмп отново заяви, че ако се върне в Белия дом, няма да защитава членове на НАТО, които не изпълняват целите за разходите за отбрана.

Това става броени дни, след като предизвика тревога в Европа, намеквайки, че би казал на Русия да атакува съюзници от НАТО, които смята за некоректни, предаде Асошиейтед прес.

В изказване на предизборен митинг в Южна Каролина, Тръмп разказа отново историята за предполагаемия си разговор с ръководителя на страна членка на НАТО, която не е изпълнила задълженията си. Този път обаче той пропусна репликата, която предизвика най-голямо възмущение – да насърчи Русия "да прави каквото си поиска".

"Вижте, ако те няма да плащат, ние няма да ги защитаваме", заяви той.

Белият дом е "ужасен" от коментарите на Тръмп за Русия

Тръмп обаче промени коментарите си за руския президент Владимир Путин, когото често хвали като твърд лидер, отбелязва АП. Вместо това Тръмп цитира интервю на Путин, в което той казва, че би предпочел Байдън за президент.

"Путин не ми е фен", заяви експрезидентът на САЩ.

Тръмп посочи също така, че неотдавнашното му объркване на имената е било умишлено, отбелязва Ройтерс.

77-годишният Тръмп обърка Ники Хейли, последната му останала съперничка за републиканската президентска номинация, с бившата председателка на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси. Той заяви също, че експрезидентът Барак Обама все още е на поста си.

"Когато нарочно смесих имената, те казаха, че не различавам Пелоси от Ники", подчерта Тръмп на митинг в Южна Каролина. Според него обаче това било сарказъм, а не гаф.

"Аз съм страхотен оратор", увери Тръмп.

Въпросът за възрастта и умствената компетентност беше изтласкан на преден план в предизборната кампания за 2024 г., след като миналата седмица в доклад се появи предположение, че 81-годишният президент на САЩ Джо Байдън страда от проблеми с паметта. По-късно съюзниците на Байдън посочиха вербалните грешки на бившия президент Тръмп.

52-годишната Хейли призова за провеждане на тестове за психическа компетентност на кандидатите за президент на възраст над 75 години, включително на Байдън и Тръмп – двамата най-възрастни мъже, избрани за президент на САЩ.

Около 78% от анкетираните в проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано във вторник, 71% от демократите също смятат, че Байдън е твърде възрастен, за да бъде президент.

Тръмп е по-слабо засегнат от скептицизма на избирателите по отношение на възрастта си. Само 53% от анкетираните го смятат за прекалено стар за президентския пост.

#Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници